Sve što treba da znate o upali uha

Ova vrsta infekcije nije odmah uočljiva, a veoma je bolna. Evo nekoliko saveta o tome kako da je sprečite, te kako da je, ako se ipak javi, što lakše prepoznate i izlečite.

Foto: Guliver/Thinkstock

POSTOJI NEKOLIKO RAZLIČITIH TIPOVA

Ušne infekcije mogu biti izazvane virusima, bakterijama i, mnogo ređe, gljivicama. Mogu zahvatiti različite delove uha. Ako su u pitanju infekcije ušnog kanala, prolaza koji vodi do bubnjića, uho može biti crveno i bolno na dodir, a moguć je i slabiji sluh. Kod dece su česte upale i srednjeg uha, koje se nalazi iza bubnjića i koje je malim kanalima – Eustahijevim cevima – povezano s nosom i grlom. Kad bacili iz nosa i grla dospeju u ovaj deo uha, infekcija može biti praćena povišenom temperaturom, gubitkom apetita i problemima sa spavanjem.

RANI SIMPTOMI SU TEŠKO UOČLJIVI

Prve simptome najčešće nije lako primetiti, naročito kod malih beba, koje ne mogu objasniti šta ih muči. Ako primetite da je beba mrzovoljna, plačljiva, da dodiruje ili vuče uši, ili pak da plače kad je držite u položaju u kojem joj se dodiruje uho, moguće je da je reč o ušnoj infekciji, pa je najbolje da se obratite pedijatru.

PROČITAJTE I… 4 najčešća pitanja o upali srednjeg uha

NEKE INFEKCIJE SU NEIZBEŽNE…

Infekcije srednjeg uha najčešće su kod dece uzrasta šest do petnaest meseci, jer su njihove Eustahijeve cevi veoma kratke i uske, zbog čega sekret kroz njih teže prolazi, što stvara pogodnu sredinu za gomilanje virusa i bakterija. Kod male dece ušne infekcije češće su nego kod odraslih jer se njihov imunosistem još razvija. Istraživanja pokazuju da postoji genetska predispozicija za učestale upale srednjeg uha, što znači: ako ste i vi kao dete imali problema s ušima, verovatno je da će vam i dete češće patiti od upale ušiju.

… ALI NEKE SE LAKO MOGU IZBEĆI
Što god da uđe u dečje uho, gde su kanali mnogo uži od onih u ušima odraslih, stvoriće sredinu pogodnu za razvoj bacila. „Plivačko uho“ je termin kojim se opisuje ovakav tip ušnih infekcija, iako voda može dospeti u uho i pri kupanju u kadici kod kuće. Najbolji način da sprečite ovakve infekcije jeste da detetu dobro obrišete uši posle kupanja, ali samo onaj deo do kojeg možete dospeti peškirom. Nemojte nipošto gurati detetu u uši štapiće, jer tako možete oštetiti bubnu opnu, tanko tkivo koje deli vanjsko uho od srednjeg.

Foto: Guliver/Thinkstock

GUBITAK SLUHA POSLE PREHLADE
Mucinozni otitis ili lepljivo uho jeste naziv za upalu koja se može javiti posle prehlade, a koja je izazvana nagomilanom ušnom mašću po zidovima srednjeg uha, usled čega slabi sluh. Ova infekcija najčešća je u uzrastu od druge do šeste godine. Praćena je promenama u ponašanju, pa pre nego što „optužite“ dete za neposlušnost, proverite da li vas ono uopšte čuje kad mu se obraćate. Lepljivo uho je stanje koje može proći samo od sebe, ali koje takođe može biti uzrok učestalih infekcija. Ako primetite da dete traži da se pojača televizor ili da ne obraća pažnju na ono što mu govorite, javite se pedijatru.

UŠNE INFEKCIJE MOGU TRAJATI DO TRI NEDELJE
Većina ušnih infekcija prođe kroz nekoliko dana, ali neke traju i do tri nedelje. Ako se dete žali na bol u uhu duže od pet dana, obratite se lekaru, kako bi se ustanovilo je li u pitanju virusna ili bakterijska upala. Čak i ako je reč o bakterijskoj infekciji, dete kao terapiju ne mora uvek dobiti antibiotik, jer se organizam najčešće može sam izboriti s ovom bolešću, što je svakako bolje za detetov imunosistem, ali o pravoj terapiji svakako treba da odluči lekar.

PROČITAJTE I… Nova metoda lečenja upale uha bez antibiotika

DAJTE ANALGETIK SAT VREMENA PRE SPAVANJA
Najbolji lek za ušne infekcije najčešće su odmor, strpljenje i maženje. Međutim, ove upale uglavnom su veoma bolne, pa je detetu najbolje dati dozu lekova na bazi paracetamola ili ibuprofena preporučenu za njegov uzrast. Topla, ne vruća, čista flanelska krpa na bolnom uhu ublažiće detetu bol ublaži dok mu čitate priču za laku noć.

IZBEGAVAJTE VODU DOK INFEKCIJA NE PROĐE
Koji god tip ušne infekcije da je u pitanju, najbolje je izbegavati kontakt vode s ušima. Bazen i kupanje u moru odložite za nekoliko dana, a pri kupanju u kadi – vodite računa o tome da uši uvek budu iznad vode i da ne dođe do prskanja pri kojem nekoliko kapi može ući u uho.

Istraživanja pokazuju da su dečaci skloniji upalama uha nego devojčice.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije