Top-saveti! Naduven stomačić i gasovi

Sedam metoda koje efikasno pomažu u borbi protiv nagomilavanja i zadržavanja vazduha u bebinim crevima

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock


Ako vaše čedo, kao i većinu beba, muče nadut stomačić i gasovi, ne očajavajte. Ove tegobe nisu opasne. Ne predstavljaju ništa drugo nego vazduh zarobljen u bebinim crevima koji je ona progutala dok je sisala ili pila mleko iz flašice i – verovali ili ne – lako se mogu suzbiti. Otkrivamo vam kako.

Sprečite bebu da se naguta vazduha

Ako dojite, vodite računa da beba ustima obuhvati celu areolu, a ne samo bradavicu, jer samo tako će se između vaše dojke i njenih usta napraviti vakuum, koji joj neće dozvoliti da se naguta vazduha. A ukoliko je hranite veštačkim mlekom, činite to pomoću specijalne flašice koja ima ventil za odvod vazduha. Njen sistem takođe smanjuje količinu vazdušnih mehurića koji zajedno s mlekom dospevaju u želudac, a potom i u creva.

Povedite računa o tome u kom je položaju hranite

Za vreme hranjenja bebu držite u uzdignutom, polusedećem ili sedećem položaju, samo je ne ostavljajte da leži. Kad su glava i ramena uviše od stomaka, hrana (u ovom slučaju mleko), a samim tim i balončići vazduha u želudac ulaze pod oštrim uglom. Odatle, zahvaljujući sili Zemljine teže, brzo putuju dalje, ne zadržavajući se dugo u digestivnom traktu. Osim toga, sporni mehurići koje beba proguta kad jede uzdignutog uzglavlja manji su od onih kojih se naguta dok leži i jede.

Podrigivanje je obavezno

Podrigivanje je neophodno i korisno za sve bebe, a naročito za one koje imaju stomačne tegobe. Zato naterajte dete da podrigne i u toku obroka i nakon njega. Bez obzira na to da li ga dojite ili hranite humanizovanim mlekom, negde na pola jela prekinite ga. Položite ga preko svog ramena (koje ste prethodno zaštitili peškirićem ili pamučnom pelenom) i nežno ga lupkajte po leđima dok ne podrigne. Ono će se sigurno buniti zbog toga što ga ometate u najvažnijem poslu, ali ne obazirite se na kenkanje. Nestrpljivost zbog kratkotrajnog predaha od ručkanja nije ništa naspram nelagodnosti koje se mogu javiti ukoliko se posisani vazduh ne izbaci na vreme iz digestivnog trakta. Isto ponovite i kad završi s jelom.

Izbegavajte da hranite bebu neposredno nakon plakanja

Prilikom plakanja beba takođe proguta veliku količinu vazduha, koji se zadržava u želucu i crevima. Zato je nemojte umirivati hranom. Bolje je podstaknite da podrigne ili “ispusti goluba’’, pa je tek onda podojte ili joj dajte flašicu s mlekom.

Mala pomoć

U slučaju da preventivne mere ne urode plodom, te se bebin stomačić ipak napuni gasovima, blaga masaža, vežbe i pojedini instant trikovi sigurno će koristiti.
Namažite ruke maslinovim uljem pa, prateći smer kazaljke na satu, vrhovima prstiju nežno kružite oko bebinog pupka. Krugove postepeno povećavajte, a masažu sprovodite deset do petnaest minuta.
Polegnite bebu na leđa te joj noge (koje su savijene u kolenima) polako gurajte ka stomaku. Zatim joj levo koleno približavajte desnom laktu, a desno koleno levom laktu – naizmenično. Svaku vežbu ponovite šest do osam puta.
Stavite bebu u kengur nosiljku tako da je licem okenuta ka vama i šetajte s njom po stanu ili je položite potrbuške preko svojih kolena pa lagano cupkajte nogama gore-dole, sve vreme je ovlaš ritmično tapkajući po leđima.

Savet: Masažu, vežbe i cupkanje nemojte primenjivati prvih 30–45 minuta nakon obroka, dok je bebin stomak pun, da ne bi povratila i izbacila sav želudačni sadržaj.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije