09.06.2014 Moja Beba

U Srbiji prvi put rođena beba mame koja je začeta vantelesnom oplodnjom

U Srbiji se rodila prva beba mame koja je začeta vantelesnom oplodnjom. Rođenje Luke važan je događaj za medicinsku istoriju Srbije, jer je on prva beba u našoj zemlji iz tzv. druge generacije vantelesne oplodnje.

Mama Sandra sa malim Lukom

Lukina mama Aleksandra začeta je vantelesnom oplodnjom koju je uradio tim Specijalne ginekološke bolnice Beograd 1993. godine, a bebu je rodila iz trudnoće nastale prirodnim putem.

Presrećni smo što je prvu bebu iz tzv. druge generacije vantelesne oplodnje u Srbiji rodila majka koja je na svet došla zahvaljujući vantelesnoj oplodnji koju je pre 21 godine uradio tim naše Specijalne bolnice „Beograd“. Ovo je zaista višestruko važan događaj za medicinu Srbije, ali i za našu bolnicu koja i na ovaj način nastavlja da biva prva u svim segmentima humane reprodukcije u Srbiji“, kaže prof. dr Slobodan R. Radulović, jedan od najpriznatijih lekara za humanu reprodukciju.

Prof. dr Radulović objašnjava da je rođenje bebe Luke važno, jer pokazuje da su neosnovane predrasude da deca rođena vantelesnom oplodnjom imaju lošije biološke predispozicije od dece rođene trudnoćom nastalom prirodnim putem. Takođe, još jednom je dokazano da činjenica da je osoba rođena vantelesnom oplodnjom uopšte ne utiče na reproduktivno zdravlje, odnosno da te osobe kasnije mogu da ostvare trudnoću prirodnim putem.

Važno je i to što se naš Luka, rodio samo nekoliko godina posle rođenja prve bebe iz druge generacije vantelesne oplodnje u svetu. To pokazuje da medicina u Srbiji i u ovom segmentu drži korak sa svetom“ , kaže prof. dr Radulović.

Specijalna ginekološka bolnica „Beograd“ je prva privatna bolnica specijalizovana za ginekologiju i vantelesnu oplodnju u Srbiji, koja već više od 20 godina pacijentima pruža sve što savremena medicina nudi u ispitivanju i lečenju neplodnosti, kao i sve najsavremenije zdravstvene usluge u oblasti ginekologije. Ujedno, ovo je bolnica koja ima i najveći stepen uspešnosti ostvarenih trudnoća – čak 42 odsto.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije