Ukoliko se ne pridržavate ovog pravila, zarazićete decu nesvesno!

Nakon što je majka redovno ljubila svoju bebicu u usta, zarazila je herpesom koji je imala, on se zatim preneo na dete i proširio po celoj glavi i telu. Nakon tri dana visoke temperature i promena na koži, roditelji su tromesečnog dečaka odveli u bolnicu, gde je zadržan pod nadzorom lekara.

Thinkstock

„Celo telo bebe bilo je prekriveno herpesom, pogotovo glava, koja je bila jako crvena, nadražena i puna ranica. To je bilo strašno i tužno gledati. Kad smo dečaka prvi put videli, mislili smo da je u pitanju neka kožna bolest. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju infekcija tipom A herpes simpleks“, izjavio je doktor Džu Haićao, koji je vodio slučaj.

Herpes simpleks je virusna infekcija kao i svaka druga, međutim, ona se ne prenosi samo kapljično, već putem tečnosti koja se nalazi u mehurićima herpesa i koja je zarazna. U ovakvom slučaju verovatno je reč o prenosu bolesti upravo takvim putem, budući da dete još nema razvijen imunitet, nego ga dobija putem majčinog mleka, kontaktima s okolinom i vakcinisanjem i na taj način ga polako stvara.

Ne ljubite decu u usta!

Doktor Džu je sa sigurnošću potvrdio da je dečak dobio herpes od svoje majke, koja ima običaj da ga ljubi u usta, i da mu ga je na taj način nenamerno prenela.

„Herpes je jako opasan kod male dece zato što može da ošteti njihove nežne i osetljive organe, a bilo je slučajeva i gde su bebe umirale“, zaključio je Džu.

Dete nije spremno za takav vid izlaganja virusima. Bez obzira na ljubav između majke i deteta, ljubljenje u usta nikako nije način na koji treba iskazivati ljubav.

Najzagađeniji delovi tela kod odraslog čoveka su upravo usna duplja, šake, stopala i genitalije, bez obzira na pranje. Usta odraslog čoveka su puna bakterija i ona ne bi trebalo da budu često u kontaktu sa tako malim detetom.

Na sve promene reagujte odmah

Ukoliko primetite sličnu reakciju na bebinoj koži, a neko od ukućana (mama, tata sestre ili braća) imali su herpes, pod hitno je odvedite kod doktora da se stanje ne bi zakomplikovalo.

A oni koji ga imaju, neka ga odmah leče. Ulje čajevca, razni apotekarski preparati i kreme, kao i mazanje herpesa prepolovljenim čenom belog luka pomažu da bolest što pre prođe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije