Zašto je puzanje važno?

Iskustva profesionalaca koji prate razvoj dece, govore da je puzanje izuzetno važno za pravilan razvoj motorike.

Guliver/Getty Images

Puzanje i ravoj bebe

Neka deca prohodaju pre nego što nauče da puze, ali bez obzira da li će puzati ili ne treba sprovoditi vežbe pripreme koje imaju za cilj da ojačaju mišiće ruku i nogu pri oslanjanju na šake i kolena. Puzanje se postepeno razvija kroz položaj na stomaku; priprema za puzanje započinje stavljanjem bebe na stomak kada je budna, od prvih dana po rođenju. Položaj na stomaku podstiče bebu na podizanje glave, nauči je da se odupire rukama, podiže na kolena, uspostavi ravnotežu i na kraju padne.

Ako u prvih šest meseci bebu uopšte niste stavljali na stomak ili je to bilo retko, sigurno će se buniti kada krenete da je učite da puzi. Većina roditelja u ovoj situaciji odustane, uz konstataciju da njihovo dete ne želi da puzi. Ukoliko je to slučaj sa vašom bebom, a želite da joj pomognete da savlada ovu veštinu, potrebno je strpljenje i istrajnost.

Da bi zauzela četvoronožni položaj, beba prvo treba da nauči da se uspravi u potrbušnom položaju, da se oslanja o opružene ruke, zatim da se bočno pomera i okreće u krug, pa tek onda da krene da puzi unapred.

PROČITAJTE I… Puzanje: Odgovori na najčešće nedoumice

Ako beba nije boravila na stomaku od rođenja, naročito ako je naviknuta da pasivno sedi sigurno će negodovati dok pokušavate da je naučite da puzi i tražiće da je uzmete u naručje. Zato je neophodno da budete na podu sa njom, da je animirate igračkama i istrajete sa vežbama.

Puzanje nije neophodan preduslov za hodanje ali je odličan trening za sve mišiće, kako za njihovu snagu tako i za elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, dete će početi da savladava prepreke i na kraju će puzati uz stepenice. Upoznavanjem prostora u kome boravi, dete poboljšava svoje motorne sposobnosti kojima stiče fizičku nezavisnost.

Kada dovoljno očvrsne i ovlada ovim fazama kretanja, dete počinje da se uspravlja najpre u klečeći položaj, a zatim u stojeći – iz koga će početi da pravi prve samostalne korake.

Dok se beba ljuja u četvoronožnom položaju prenoseći težinu napred-nazad, ona jača mišiće trupa koji će je kasnije održavati u uspravnom položaju.

Prerano postavljanje deteta da stoji dovodi do prenaprezanja mišića, do velikog opterećenja zglobova nogu, čak i do pojave deformiteta stopala.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije