06.10.2010 Moja Beba

Zašto moja beba često štuca?


Ako ste i vi jedna od majki koju često muči ovo pitanje, evo odgovora!

Reč je o prolaznom problemu koji se događa u još nezrelom organizmu novorođenčeta i odojčeta uzrasta do četiri meseca. Ako štucanje nije propraćeno čestim povraćanjem ili slabijim napredovanjem deteta, nema razloga za brigu.

Uzroci štucanja
Još nije tačno poznato šta je razlog pojave štucanja, ali se zna da je reč o kontrakcijama dijafragme koje nastaju zbog pritiska koji uzrokuje prošireni želudac. A uzroci mogu biti:

Posisano mleko
Štucanje se javlja kada je želudac pun nakon podoja. Na spoju jednjaka i želuca nalazi se „ventil“ koji se, u uslovima kada normalno radi, otvara da bi hrana ušla, a potom se potpuno zatvara kako bi se sprečilo njeno vraćanje u jednjak (tzv. refluks). Kod novorođenčeta je taj „ventil“ još uvek nezreo i ne obavlja svoj zadatak u potpunosti, pa se zbog toga mleko vraća iz želuca u jednjak. Na taj način nadražuje se sluzokoža jednjaka podstičući dijafragmu da se kontrahuje, a posledica tog procesa je štucanje.

Gutanje vazduha
Većina novorođenčadi tokom sisanja guta mnogo vazduha (naročito ako su hranjena na flašicu sa cuclom bez specijalnog ventila). A vazduh u želucu nadražuje dijafragmu izazivajući kontrakcije koje su uzrok štucanju. Mali „proždrljivci“ koji pohlepno sisaju skloniji su štucanju od manje „alavih“ beba.


Kako sprečiti pojavu štucanja

* Ako dojite bebu:
Proverite da bebac zajedno sa bradavicom prihvati i areolu jer se na taj način smanjuje količina vazduha koju će progutati tokom podoja. Odvojite dete nakratko od dojke, a potom ga ponovo stavite – pravilan ritam gutanja pomaže u uspostavljanju pravilnog disanja čime se sprečava pojava štucanja. Pustite bebu da podrigne pre nego što je stavite na drugu dojku da bi izbacila vazduh iz želuca.

* Ako se hrani pomoću flašice:

Vodite računa da cucla uvek bude puna mleka i da ono ravnomerno protiče. Osim toga, proverite da li je otvor na cucli odgovarajući (mleko ne sme da curi, već da kaplje iz cucle). Koristite cucle koje imaju ventil za odvod vazduha (air system) jer ćete na taj način gutanje vazduha svesti na minimum.

Kada treba da se obratite pedijatru?
Treba naglasiti da je štucanje prolazna pojava koja se smiruje sama od sebe ne ostavljajući štetne posledice po zdravlje deteta. Kako beba raste, štucanje se sve ređe javlja. Međutim, ako se ono ponavlja, praćeno je i drugim simptomima, posavetujte se sa lekarom. Pod pratećim simptomima podrazumeva se sledeće:
* Slabo napredovanje odojčeta
* Beba prekida obrok nakon čega neutešno plače
* Povraćanje neposredno nakon obroka
* Isprekidan san sa čestim buđenjima
Evo o čemu je reč: u slučaju pojave navedenih simptoma potrebno je posetiti lekara jer beba najverovatnije pati od poremećaja pod nazivom gastroezofagealni refluks. On nije redak kod novorođenčadi, a štucanje mu je samo jedan od simptoma. U slučaju da posumnja na pomenutu pojavu, pedijatar će se posavetovati sa subspecijalistom (dečjim gastroenterologom) radi utvrđivanja tačne dijagnoze i izbora lečenja.


Ovo nipošto ne treba činiti:


Dati bebi kašičicu limunovog soka
(mada ova metoda uspešno zaustavlja štucanje!). Prvo, kiseo ukus limuna nije nimalo prijatan za bebu, a drugo, sok citrusnog voća ne treba joj davati sve do navršenih godinu dana zbog mogućnosti pojave alergije.

Dati kašiku gazirane mineralne vode
jer ćete zbog rastezanja želuca postići kontraefekat.

Energično ljuljati bebu
jer se povećava rizik od vraćanja mleka u jednjak čime će se štucanje pojačati.

Lupkati je po leđima
ili masirati je – to ne pomaže u zaustavljanju štucanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije