24.09.2015 Zdravlje bebe

10 stvari koje treba znati o kadicama za kupanje

Kupanje može biti lepo iskustvo, kako za vas, tako i za bebu, a zavisi od toga kako ćete se postaviti prema ovom „poslu“. Neka deca obožavaju da se brčkaju u kadici, dok druga plaču čim spomenete reč voda. Ukoliko se vaše dete plaši vode, trudite se da ga opustite pre kupanja ili se poigrajte pored kadice napunjene vodom.

kupanje

1. Zašto treba da kupite kadicu?

Novopečene majke obično najviše strepe od kupanja majušnog bića koje se pri tom stalno migolji i često negoduje plačem. Upravo zbog toga, odgovarajuća kadica može da olakša ovaj obavezni deo održavanja higijene.

2. Da li može da se koristi kada za odrasle?

Prvo, nadvijajući se nad kadom bićete u nepravilnom položaju, što će opteretiti vašu kičmu. Drugo, obična kada je prevelika za bebu i ona može da se uplaši od ogromnog prostora. S druge strane, kadice su praktične, jer možete da ih postavite u položaj koji vam odgovara – na pod, ili na podlogu u visini vašeg struka. Takođe, ako u kupatilu nije dovoljno toplo, kadicu uvek možete smestiti u topliju prostoriju.

3. Druge prednosti kadice

Kadice su obično oblikovane tako da bebi omogućavaju pravilan položaj i čvrst oslonac dok to nije moguće u posudama poput lavora, škafova i sličnih.

4. Kakvu kadicu izabrati?

Prvo treba da odlučite da li ćete bebu kupati u stojećem, sedećem, ili možda u klečećem položaju. Nadalje, razmislite u kojoj ćete prostoriji najčešće kupati bebu. Neke kadice mogu da se pričvrste na ivicu obične kade a neke, namenjene starijim bebama, oblikovane su tako da liče na kofu, pa beba može da sedi u njoj.

5. Kadice koje se pričvršćuju na ivicu kade

Prednost ovog tipa kadica jeste u tome što sadrži manje vode i mnogo je lakša „manipulacija“ bebom. Takođe, možete istovremeno da kupate bebu i starije dete (u velikoj kadi).

6. Kadice koje liče na kofe

U poslednje vreme sve više roditelja kupuje ovaj tip kadica koje su dizajnirane tako da beba može da sedi u njima u položaju koji podseća na fetalni. Naročito su praktične za kupanje beba koje ne vole vodu i strašno negoduju za vreme kupanja u većoj kadici.

7. Dodaci u kadicama

Prave se od ergonomično oblikovane plastike, kompresovane pene i drugih materijala, a osnovna svrha im je da obezbede siguran položaj tela bebe – prvenstveno da bebina glavica tokom kupanja bude iznad vode.

8. Koliko novca potrošiti na kadicu?

Ne postoji striktno pravilo – možete da potrošite koliko kod hoćete. Izaberite kadicu i prateću opremu na osnovu onoga što mislite da će odgovarati vama i vašoj bebi.

9. Ostale važne stvari

Najvažniji faktor prilikom kupanja bebe jeste njena sigurnost. Zato, dobro razmislite o tome koja vrsta kadice pruža sve uslove za bezbedno kupanje bebe.

10. Šta još postoji od opreme?

Kao i u prethodnim slučajevima, razmislite o tome šta bi doprinelo tome da čin kupanja za vas i vašu bebu ne bude stresan. Na primer, ako vas brine temperatura vode, kupite termometar. Ako se brinete da se beba ne prehladi nakon kupanja, koristite peškir sa kapuljačom.

Na kraju, znajte da je najbolje da izbegavate upotrebu preparata za održavanje higijene (kupke i sl.) dok beba ne navrši bar šest meseci života. Do tada, obična voda i bebi sapun dovoljni su za pranje njene nežne i osetljive kože.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije