14.06.2015 Zdravlje bebe

Beba ima veliku ulogu u dojenju

Svaka žena koja rodi dete najpre luči kolostrum, pa onda mleko. Čim majka rodi dete i izbaci posteljicu, počinje proces lučenja mleka. U punoj laktaciji žena može dnevno da „proizvede“ od 800 do 1.000 a najviše 1.200 mililitara mleka.

Svaka žena ima grudi koje si pogodne za dojenje. One mogu biti velike, male ili ravne. Areola (tamnija oblast oko bradavice) može biti mala ili velika, tamna ili bleda, ispupčena ili može uopšte da se ne vidi.

Beba ima veliku ulogi u dojenju. Nakon rođenja, beba ima dovoljno snage i veštine da se uspuže majci uz stomak, nađe dojku i da nosićem trlja bradavicu ili da je liže. Kada beba instinktivno oseti potrebu, ona će sama otvoriti usta i početi da sisa.

Bebe pomažu majkama kod stvaranja mleka

Blizak dodir kože deteta i kože majke slimuliše hormone koji omogućavajii stvaranje novog mleka. Kada beba sisa, to podstiče lučenje mleka. Beba daje znak da je gladna mnogo pre nego što počne da plače: okreće glavu, otvara usta, plazi jezik. Kada ste zajedno sa bebom, brzo naučile da prepoznajete ove znake.

Tako možete da ponudite bebi da sisa i pre nego što ona počne da plače. Beba se bolje hrani ukoliko nije uznemirena pre obroka. Kada mleko poteče iz dojke, neke žene mogu da osete blago peckanje. To se naziva refleks oksitocina ili refleks ispuštanja mleka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije