24.05.2016 Zdravlje bebe

Bebina koža je najosetljivija tokom letnjeg perioda

Osim opekotina od sunca, postoje i drugi problemi sa dečijom kožom koji su specifični za leto..

??????????????????????????????????????????????

Gljivična infekcija
Najčešća gljivična infekcija tokom leta se zove tinea. Ovo je površna kožna infekcija, a posebno se javlja leti, kada je koža vlažna. Ona se predstavlja kao „žareće krljušti na leđima, grudima ili vratu“. Uzrok ove infekcije su gljivice koje i inače žive na našoj koži, ali im letnji uslovi pogoduju da se razmnože i stvore probleme. Što se više znojite, veće su šanse da ćete imati neprijatnosti sa gljivicama.

Najbolja preventivna mera je – tuširanje. Posebno se savetuje da se istuširate posle treninga, kupanja u moru ili boravka na vlažnom i toplom vazduhu. Ako primetite simptome ove bolesti, obavezno se obratite dermatologu.
Opekotine i osipi od biljaka
Ako leti volite da kampujete ili planinarite, otrovni hrast, koprila i običan bršljan mogu da vam pokvare dan u prirodi. Medicinski naziv ovog stanja je kontaktni dermatitis, a on se javlja kada dodirnete nešto što dovodi do alergijske reakcije na površini kože. Kontaktni dermatitis može izazvati svrab, crvenilo i perutanje, a teži slučajevi stvaraju plikove i otiču. Najčešći izazivač kontaknog dermatitisa je bršljan, ali mogu da ga izazovu i druge, manje poznate, vrste cveća i rastinja. Lavanda, narcis i hrizanteme su samo neki od primera.

Najbolji način da se spreči kontaktni dermatitis je da budete svesni svog okruženja, posebno na kampovanju ili u dugim šetnjama po nepoznatom terenu. Izbegavajte šetnju po visokoj travi i neprohodnim stazama. Ako vam se koža ipak iziritira, potražite u apoteci neku kremu sa kortikosteroidima, koji brzo i efikasno leči ovaj problem.
Ujedi insekata
Insekti ujedaju! To može da dovede do ozbiljnih problema, kao što su Lajmska bolest (krpelji) ili groznica zapadnog Nila (komarci). Manje opasno, ali takođe ozbiljno je češanje mesta uboda do krvi – to može da dovede do infekcija sa komplikovanim posledicama.

Mit je da veličina ujeda zavisi od veličine bube koja vas je ujela. Isto tako ne verujte onim a koji kažu da, ako je mesto ujeda malo, neće biti problema. Pratite sebe i svoje zdravstveno stanje nakon ujeda i reagujte odlaskom kod lekara.

Preventiva za ujede insekata je korišćenje repelenata, ukoliko ste napolju. Takođe, obratite pažnju na spavanje. Zatvorite prozore ili koristite mreže za insekte.
Folikulitis
Da li živite u sportskoj odeći ili spandeksu? Ako je to istina, onda ste u opasnosti od razvijanja folikulitisa. Bakterije, kao i gljivice, vole toplotu. One napreduju u toplim i vlažnim mračnim uslovima. Folikulitis je upala korena dlake, izgleda kao bubuljica i najčešće se javlja na ramenima, butinama, bradi i listovima.

Bakterije koje inače žive na koži znaju da izazovu infekciju kad se nosi tesna odeća, ili kada oslabi imuni sistem. Posebno su folikulitisu sklone žene posle depilacije. Infekcija može da nastane i u bazenskoj vodi koja nije dovoljnoi hlorisana.

Preventiva uključuje tuširanje, nošenje komotne pamučne odeće i često presvlačenje. Ako znate da ste skloni upalama korena dlačica, koristite antibakterijske sapune. U težim slučajevima, lekar vam može propisati oralni antibiotik.
Moluskum
Moluskum spada u grupu virusnih oboljenja, a najrasprostranjenije je kod dece. Ove iritantne providne bubuljice nisu opasne, ali traju i do nekoliko godina i teško ih je izlečiti.

Do infekcije dolazi direktnim kontaktom sa inficiranom osobom ili preko bazena, odeće i predmeta za ličnu higijenu. Odrasli imaju biolji imuni sistem i zato ga reše dobijaju od dece.

Preventiva je jednostavna i podrazumeva higijenu. Ako se imoluskum ipak desi, treba potražiti pomoć lekara, a uklanjanje podrazumeva manje intervencije na koži.

Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije