25.07.2016 Zdravlje bebe

Dehidracija: Kada je potrebno potražiti pomoć lekara

Kada izgubimo više tečnosti nego što smo uneli, dolazi do dehidracije. Ona može biti uslovljena neunošenjem dovoljno tečnosti, povraćanjem, prolivom (dijareom), ili njihovom kombinacijom. Ponekad, preveliko znojenje ili mokrenje takođe mogu dovesti do nje. Odojčad i mala deca lakše dehidriraju u odnosu na stariju decu i odrasle, zbog bržeg gubitka relativno veće količine tecčnosti. Evo šta je važno u tim trenucima znati…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Uzroci dehidracije

* Virusna infekcija je kod dece najčešći uzrok povišene telesne temperature (febrilnosti), povraćanja, proliva i smanjene želje za uzimanjem tečnosti i hrane. Najčešći virusi koji dovode do ovih tegoba su rotavirus, Norwalk virus i adenovirus.
* Teže bakterijske infekcije mogu biti uzrok smanjene želje za uzimanje tečnosti i hrane. Neke od njih, kao što su infekcije Salmonellom, Escherichia-om coli, Campylobacter-om i Clostridium-om difficile, mogu uzrokovati povraćanje i proliv.
* Paraziti, npr. Giardia lamblia koja uzrokuje dardijazu, mogu dovesti do dijareje i gubitka tečnosti.
* Pojačano znojenje, usled visoke spoljašnje temperature i visoke vlažnosti vazduha.
* Povećano mokrenje kod neprepoznatog ili loše lečenog dijabetesa, ili kod insipidnog dijabetesa
* Cisticna fibroza ili celijakija

Znaci i simptomi dehidracije

Vaše dete može imati jedan ili više simptoma i znakova dehidracije:
* uznemirenost, iritabilnost
* pospanost, letargičnost (smanjena normalna aktivnost), klonulost
* hladna ili znojava koža
* tokom plakanja nema suza
* suve usnice i/ili suv, obložen jezik
* upale očiju
* uvučena fontanela
* tamno prebojen urin, smanjeno mokrenje (suve pelene), izostajanje mokrenja u prethonih 8 do 12 sati

Odredivanje težine dehidracije

Idealnokonstatovanje težine dehidracije bi se odredilo merenjem telesne mase bolesnog deteta i poređenjem sa masom pre nego što se dete razbolelo. Razlika izmerenih masa ukazuje na količinu tečnosti koje je dete izgubilo. Nažalost, ovaj način najčešće nije moguć: različite vage pokazuju težine koje se u nekoliko razlikuju, i najčešće ne znamo tačnu telesnu masu deteta neposredno pre početka bolesti. Tokom pregleda, na osnovu anamneze i kliničkog stanja deteta, lekar utvrđuje težinu dehidriranosti. Roditelji najčešće nemaju iskustvo, pa su radi njihove bolje orjentacije osmišljene posebne tabele, jednostavne za upotrebu, a koje mogu biti od pomoći u proceni da li je potrebno potražiti savet lekara ili ne. Ukoliko se i vi služite njima, može vam pomoći u proceni da li je vaše dete bolje, isto ili lošije, i da vam pomogne u odluci da li da se obratite pedijatru.

Nastavak teksta na sledećoj strani…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije