22.10.2016 Zdravlje bebe

Fiziološka žutica je sasvim uobičajena pojava i toga ne treba da se bojite

Šta je žutica?
Fiziološka žutica je sasvim uobičajena pojava kod novorođenčeta i najčešće se javlja drugog ili trećeg dana po rođenju. Prepoznaćete da beba ima žuticu po žutim beonjačama i blago žućkastom tenu, obično oko nosića. Beba je pospana i nema izrazitu želju za jelom.

Šta je izaziva?
Bilirubin, žuto obojeni krajnji proizvod normalne razgradnje crvenih krvnih zrnaca koja nose kiseonik, obično se čisti iz krvotoka i prerađuje u jetri a potom eleminiše putem bubrega. Novorođenčad proizvodi više bilirubina nego što njegovi nezreli jetra i bubrezi mogu da podnesu. Zato se bilirubin nagomilava u krvi i daje koži žućkastu nijansu.

Žutica se češće pojavljuje kod dečaka i kod beba koje izgube mnogo na težini nakon rađanja, kod beba čije su majke dijabetičari i kod beba koje su rođene indukovanim porođajem.

Da li treba da se brinem?
Većina novorođenčadi pregura žuticu bez ikakve terapije, međutim ako žutica ostane do desetog bebinog dana obratite se lekaru. Bebu koja ima žuticu u porodilištu će lečiti fototerapijom (sunčanje) na grejnom stolu pomoću UV lampe. Kada vam krene mleko bebu hranite na svaka dva sata (čak i noću), izlažite je sunčevim zracima što češće i žutica će vrlo brzo nestati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije