09.10.2015 Zdravlje bebe

Ingvinalna hernija: Kako se rešava ovaj problem?

Svaka majka će se uznemiriti ako primeti izbočinu u donjem delu bebinog stomačića. Ona se obično javlja dok beba plače, a evo o čemu je zapravo reč…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Hernija ili, narodski rečeno, kila poremećaj je koji se često javlja kod novorođenčadi, a naročito kod beba rođenih pre vremena (pre 37. nedelje trudnoće). Dečaci su podložniji pojavi kile, a uzrok za njenu pojavu najčešće je
izlazak organa kojima je inače normalno mesto u trbuhu u jednom od dva preponska kanala (ponekad i u oba).

Koji su uzroci?
Uzroci pojave hernije nisu u celosti poznati. Međutim, zna se da značajnu ulogu u njenom nastanku ima nezrelost struktura stomačnih zidova, što pojašnjava učestalost ove pojave kod nedonoščadi.

Hernija kod dečaka
Oko sedmog meseca trudnoće polne žlezde muških beba spuštaju se kroz ingvinalni kanal. Tačnije, one izlaze iz trbuha da bi se smestile u skrotum (mošnice). Nakon rođenja ingvinalni kanali treba da se zatvore. Međutim, ako to zatvaranje nije završeno ili trbušni zid nije dovoljno čvrst, dešava se da i manji napor, poput plača, kašlja ili vršenje velike nužde, izazove pojavu hernije. Upravo zbog toga, mlade majke se plaše da puste bebu da plače, smatrajući da će usled naprezanja dobiti
kilu.

Međutim, istina je da se to nikada neće desiti kod beba kod kojih je ingvinalni kanal u potpunosti zatvoren i kod kojih je trbušni zid dovoljno čvrst. Hernija se vidi kao izbočenje u području prepone, iznad ili sa strane u odnosu na polne organe. Ako se hernija spusti sve do testisa, mošnice se povećavaju i izgledaju kao da su upaljene.

Hernija kod devojčica
Kod ženskih fetusa u preponskom kanalu nalazi se okrugli ligament čiji je zadatak da pridržava matericu na odgovarajućem mestu. Pre rođenja taj kanal je otvoren, ali se nakon rođenja zatvara. Ako se to ne dogodi, ostaje ”komunikacija” između ingvinalnog kanala i trbušnog zida, pa jajnik ili deo creva mogu ući u kanal. Tako nastaje hernija.

Kakao prepoznati herniju?
Ako se beba rodi s kilom, primetiće je lekari ili medicinske sestre koje je neguju po rođenju. Ako se pak pojavi nakon nekoliko nedelja ili meseci, izbočenje u predelu prepone otkriće majka tokom presvlačenja (pošto će beba tada najverovatnije plakati). Ovo izbočenje nestaje čim se beba smiri.

Kako rešiti ovaj problem?
Ingvinalna hernija nikada se ne povlači sama od sebe (ili se pak to vrlo retko dešava). Problem se mora rešiti hirurškim zahvatom, jer postoji rizik od njenog ukleštenja. Naime, može se desiti da se deo creva u kanalu obmota oko samog sebe, čime se otežava protok krvi, te može doći do nekroze (odumiranja tkiva).
Isto se može dogoditi ako se jajnik nađe u hernijskoj vrećici. Nakon obavljenih osnovnih analiza krvi, elektrokardiograma i procene celokupnog zdravstvenog stanja, beba se prima u bolnicu. Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji. Dan-dva
nakon zahvata beba se otpušta kući.

Šta posle raditi?
Majka može podojiti bebu već nekoliko sati nakon operacije, dok s kupanjem treba
pričekati najmanje 3-4 dana. U međuvremenu dobro će poslužiti vlažne maramice ili sterilna gaza natopljena toplom vodom. Nakon sedam dana bebu treba odvesti hirurgu na kontrolni pregled. Vađenje konaca nije potrebno, jer se oni sami resorbuju. Ožiljak je gotovo neprimetan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije