01.07.2016 Zdravlje bebe

Kako da izbegnete crevne kolike?

Mora da ste do sada čuli i pročitali mnoge teorije o uzrocima grčeva u bebinom stomaku iliti crevne kolike, ali uzrok ovo veoma neprijatnog stanja za bebu i ogromnog stresa za roditelje u nekim slučajevima može biti uzokovano hranom. Jedna od pet beba tokom prvih par meseci života pati od kolika.

Foto: Pixabay/ Free Images

Foto: Pixabay/ Free Images

Novorođenče sa grčevima stomaka ima nadimanje stomaka i gasove zbog čega veoma dugo neutešno plaču najčešće uveče i ništa što roditelji urade izgleda da ne pomaže.

Kod bebica koje se hrane na bočicu promena formule sa one bazirane na kravljem mleku na onu baziranu na sojinom mleku može rešiti bebinu nelagodnost. S druge strane kod beba koje sisaju problem može biti u ishrani majke. Ranije se verovalo da životinjski proteini ne mogu da pređu u majčino mleko zato što bi se potpuno razgradili u digestivnom traktu.

Ali danas znamo da iznenađujuće veliki molekuli proteina – uključujući i mlečne proteine – prelaze iz digestivnog trakta u krv i preko mleka majke dospevaju do novorođenčeta. Ispitivanje u kom su učestvovale 272 majke koje doje pokazalo je da su mnoge bebe razvile crevne kolike kada su njihove majke konzumirale određenu hranu.

Najverovatniji uzrok problema je bila hrana kao što je:

– Kravlje mleko
– Luk
– Povrće kao što je brokoli, karfiol i kupus.

Napomena: Ako vaša beba pati od grčeva jednostavo izbegavajte ovakvu vrstu hrane tokom prva četiri meseca dojenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije