19.12.2013 Zdravlje bebe

Kako negovati bebinu kosicu

Neke bebe se rađaju sa gustom i dugom kosom, a neke pak na svet dolaze sa mekom i retkom poput paperja. Bilo kako bilo, ne treba da brinete – jer se u većini slučajeva njen kvalitet vremenom menja…

kosa

Kao i toliko mnogo stvari i kosa novorođenčeta podložna je promenama. Hoće li vaše bebica biti ćelava ili će joj kosica biti „žbunasta“ zavisi od genetike, rase, ali i količine hormona koje beba preuzme iz majčinog tela. Bez obzira na to koliko vaše detence imalo kose nakon rođenja, ne uzimajte stvar zdravo za gotovo, jer će se njena gustina, boja i tekstura najverovatnije promeniti već do kraja prve godine.

Boja bebine kosice

Hoće li boja kose vašeg deteta biti svetla ili tamna zavisi od količine pigmenta eumelanina. Višak eumelanina znači da će boja bebine kose biti tamnija, dok njegov manjak kosu čini svetlijom. Za razliku od boje očiju, kod koje je tamni gen dominantan, kod boje kose to nije slučaj, pa je tako veoma moguće i da beba tamnokosih roditelja nasledi svetlu boju kose i obrnuto.

Hormoni „kradu“ kosu

Ukoliko je vaša beba rođena sa mnogo kose, a onda odjednom (obično do šestog meseca) ona počne da joj opada, te beba ostane ćelava, reč je o prolaznoj promeni uslovljenoj padom nivoa određenih hormona u krvi deteta. Ova promena može izgledati dramatično, ali nemojte se brinuti, jer je reč o normalnoj pojavi.

Opadanje kose

Osim hormonskih promena, jedan od glavnih razloga opadanja kose vaše bebe jeste i položaj u kojem ona provodi najviše vremena. U prvim mesecima, vaša bebica većinom provodi na leđima i stalno se vrpolji kako bi našla ugodan položaj. Time izaziva trenje, koje za posledicu ima opadanje kose sa pojedinih delova glave. Ali ne brinite, „ćelave fleke“ će se popuniti kosom čim dete počne da sedi i puzi, odnosno kada ležanje više ne bude njegov osnovni položaj.

Nova kosa

Čim vašoj bebi počne da raste nova kosa, primetićete da je drugačije boje, gustine i teksture od one koju je imala po rođenju. Pošto je vlas beba osetljiva i lako se oštećuje nudimo vam i nekoliko pravila o njenoj pravilnoj nezi.

Perite je po potrebi

Do šestog meseca bebina kosa je izuzetno osetljiva, te je nije potrebno šamponirati češće od dva puta nedeljno. Međutim, kada beba počne da klopa i drugu hranu osim majčinog mleka, veoma je verovatno da ćete to morati činiti češće, pošto će ostataka obroka biti svuda, pa i u bebinoj kosi.

Nega kovrdžave kose

Ukoliko vaše dete ima lokne koje se konstanto mrse, nakon što mu operete kosu, nanesite na nju nežni balzam za bebe (može se nabaviti u svim apotekama). Ako ne pronađete odgovarajući preparat, možete ga napraviti i sami: pomešajte kašičicu svežeg milerama i jedno žumance, dobro umutite, pa polovinu nanesite na bebinu, a polovinu na svoju kosu.

Ukrasi, šnalice i vrpce

Dok vašoj devojčici ne izraste nova kosa, nemojte joj je vezivati niti pričvršćivati vrpcama i šnalicama. A kada to počnete da činite, vodite računa o tome da dete ne skine ukrase sa glave i ne strpa ih u usta!

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije