Mali saveti: Kako da pravilno dojite bebu

??????????????????????????

Majke koje su tek izašle iz porodilišta sa prvim detetom, najčešće „upadnu u paniku“ zbog dojenja. Najveći problem im predstavlja položaj koji bi i porodilji i bebi bio najudobniji.

Evo šta stručnjaci savetuju mladim majkama…

– Dobro bi bilo da mesec, dva pre porođaja naučite kako se doji beba, a to mogu da vam objasne iskusnije majke, lekari, patronažne sestre. Osim položaja, važno je da se posavetujete i šta bi tokom dojenja trebalo da jedete, kako da sprečite pojavu mastitisa i iritaciju bradavica. Te informacije biće vam zaista dragocene posle porođaja, kada neispavani, umorni i nervozni nećete znati „gde se nalazite“.

– Tokom dojenja je najvažnije da se opustite, zauzmete položaj koji vam odgovara i u kom možete da ostanete mirni duže vremena. Stručnjaci preporučiju da leđa poduprete jastucima i nagnete se pod uglom od 45 stepeni, kako bi telo „nosilo“ bebinu težinu. Ovo će omogućiti novorođečetu da lakše pomera ruke i okreće glavu.

– Stavite ruku duž bebinog tela i šakom podupirite vrat i glavicu, jer će tako biti najmirnija. Da biste je ohrabrili da počne da sisa, istisnite malo mleka na prst, pa pređite preko bebinih usana. Čim oseti miris, otvoriće ustašca.

– Reagujte na svaku promenu koju uočite na vašim bradavicama i obavezno potražite pomoć pedijatra čim primetite da dete teško ili nedovoljno sisa.

Koji su sve pravilni položaji koji vam mogu olakšati dojenje pogledajte OVDE.

Izvor: Novosti
Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije