18.03.2018 Zdravlje bebe

Najbolji lekovi za prvu bebinu prehladu

Ne postoji konkretan lek za lečenje prehlade, ali postoje određene efikasne metode kojima možete ublažiti neprijatnosti koje trpi vaša beba. Pobrinite se da vaš mališan pije mnogo tečnosti i da se dovoljno odmara.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ako bebu muči curenje iz nosa i ukoliko je sekret bistar i redak, redovno joj čistite nos. Bolje je koristiti vlažnu maramicu jer ćete papirnom iritirati predeo oko nosa, pa će beba biti dodatno nervozna. Ukoliko je nosić zapušen, pomoću gumene sisaljke izvucite sluz iz njega. Na tržištu postoji više vrsta pumpica – opredelite se za onu koja se jednostavno upotrebljava i efiksano izvlači sluz.

Ako je sluz gusta i ”žilava”, prvo je razredite fiziološkim rastvorom (ukapajte ga u bebine nozdrve) pa je onda izvucite pumoću pumpice. Upotreba fiziološkog rastvora bezbednija je od kapljica za nos jer manje oštećuje detetovu osetljivu sluzokožu nosa. Rastvor možete napraviti i sami, tako što ćete jednu punu kašičicu morske soli rastvoriti u pola litra prokuvane vode. Kada se ohladi, sipajte rastvor u sterilizovanu bočicu i ukapajte ga u bebin nosić pomoću pipete. U zavisnosti od stepena zapušenja, slobodno možete staviti i do deset kapi u svaku nozdrvu, ali to će svaka mama umeti sama da proceni.

Kapi za nos koriste se isključivo po receptu lekara i ne smeju se upotrebljavati duže od četiri dana. Dakle, samo napred sa fiziološkim rastvorom, jer nema ograničenja u pogledu broja dana njegovog korišćenja.

Nekoliko dana nakon pojave sekreta, veoma je verovatno da će se razviti i kašalj. Naime, dok beba leži na leđima, sekret iz nosnih kanala sliva se u ždrelo i nadražuje ga, što dovodi do pojave kašlja. Ukoliko je dete mlađe od dve godine, nemojte mu davati sirup protiv kašlja, osim ako lekar drukčije ne propiše (kašljanjem se donji disajni organi prirodno oslobađaju od nakupljene sluzi). Ako stanje postane naporno za vas i dete, pre nego što kupite sirup, obavezno se posavetujte s lekarom (postoji nekoliko vrsta kašlja, a pogrešnim lečenjem
možete otežati stanje svom mališanu).

Ponekad dolazi do upale grla i glasnih žica i tada se javlja povišena temperatura (38 i više stepeni). U tom slučaju odmah se obratite lekaru! Glavobolju, bolove u mišićima i povišenu temperaturu možete suzbiti uzimanjem sirupa na bazi paracetamola. Najbolje bi bilo kada biste koristili sirup s voćnim ukusima, kako bi ga beba lakše prihvatila. Ukoliko detence ima povišenu temperaturu, nemojte ga pretopljavati. Dovoljno je da ga pokrijete mekanim pokrivačem uvučenim u pamučnu navlaku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije