03.09.2013 Zdravlje bebe

Nega deteta: Kupanje bez suza

Neke bebe obožavaju da se brčkaju u kadici, dok druge zaplaču i na pomen reči „voda“. Ukoliko se vaše dete plaši vode, pre kupanja poigrajte se sa njim pored napunjene kadice, da bi shvatilo da to može biti i zabavno. Kada uspete da savladate njegov otpor, držite se određenog redosleda stvari.

kupanje

Koliko često kupati dete?

Što se tiče broja kupanja, na vama je da razumno procenite. Možete bebu kupati svaki dan, a možete se, kao žene iz skandinavskih oblasti, voditi logikom da je kupanje na svaka dva-tri dana sasvim dovoljno za dete. U tom slučaju, podrazumeva se da ćete detetu svakoga dana prati pišu, guzu, lice i ručice.

PRE POČETKA KUPANJA

1. Proverite da li vam je pri ruci sve što vam je potrebno:

  • blagi sapun
  • šampon za bebe
  • frotirska rukavica (ako želite)
  • peškir
  • pelena
  • krema za telo
  • čista odeća

2. Pre kupanja beba treba da je opuštena, da nije previše gladna i pospana. Prostorija u kojoj kupate bebu treba da je provetrena i topla (ne pretopla!). Ako u kupatilu imate veliku kadu, najbolje je da bebinu kadicu stavite u nju. Nikada, ali doslovno nikada ne ostavljajte bebu samu u kadi! Temperaturu vode u kadici proverite laktom (ne sme da vas peče).

PROCEDURA KUPANJA

1. Razodenite bebu. Držeći je čvrsto, pazite da je celu obuhvatite oko leđa. Ne skidajte pogled sa nje dok je stavljate u kadicu. Ukoliko još uvek ne može dovoljno čvrsto da drži glavicu, obavezno joj pridržavajte glavu i vrat. Tokom kupanja pevajte svom detetu ili mu nešto nežno pričajte, da bi kupanje doživela kao prijatnost.
2. Koristite nežan sapun ili šampon za bebe. Uvek počnite kupanje pranjem lica i vrata, predela iza ušiju i ispod brade, a zatim se spustite na druge delove tela.
3. Bebi obavezno operite ruke, predeo ispod pazuha, grudi i stomak, noge, a zatim pređite na genitalije koje ćete prati od napred prema nazad i dobro ih isprati na kraju. Ne zaboravite da operete predeo između prstića na rukama i nogama.
4. Kosicu uvek perite na kraju jer se preko glave najviše gubi toplota. Koristite malo šampona da se ne bi stvorilo mnogo pene na bebinoj glavi. Dobro isperite kosicu sipajući vodu iz bokala.

I NA KRAJU…

Pažljivo umotajte bebu u veliki peškir, obrišite je i namažite joj predeo oko genitalija odgovarajućom kremom, a lice i telo blagom kremom za telo. Stavite joj čistu pelenu i obucite je u čistu odeću.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije