03.07.2016 Zdravlje bebe

Neželjene posledice kupanja: Upala uha kod dece u letnjem periodu

Boravak u vodi može dovesti do specifičnih problema sa ušima. Pročitajte preporuke lekara kako da sprečite infekcije i reagujete ukoliko one nastanu.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Za vreme leta, veoma su česte upale spoljašnjeg ušnog kanala (upala spoljašnjeg uha) kod dece.

Zbog čega nastaju infekcije uha?
Infekcija se razvija na početku ušnog kanala, a vlaga, odnosno uticaj vode, samo pogoduje prodoru bakterija i gljivica i doprinosi da se one brže šire i razmnožavaju.

Dodatno „češanje uha“ kada se svrab javi kao početni simptom, se ne preporučuje jer korišćenje štapića može dovesti do manje mehaničke povrede kroz koju će lako prodreti različiti mikroorganizmi i iskomplikovati infekciju.

Kako da ih sprečite?
Zato se preporučuje da se, po izlasku iz vode (bazena, mora), deci peškirom lagano i nežno posuše i izbrišu ušne školjke.

Kako da ih lečite?
Ako je već došlo do infekcije, kod lakših slučajeva dovoljno je da kod sebe imate i primenite kapi za uši, ili ako na spoljnom uhu već postoji neka ranica, potrebno je naneti antibiotsku mast. Deci koja su sklona upali uha se ne preporučuje da rone.

Ako krenu komplikacije u vidu jakog bola, posebno na dodir, ako uho „procuri“ ili dete dobije temperaturu, obavezno se treba javiti lekaru u mestu boravka. Lekar će proceniti da li se radi o gnojnoj upali uha i da li je potrebno uvesti antibiotik, kao i lek protiv bolova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije