23.10.2015 Zdravlje bebe

Novorođenče: Uspešne metode za momentalno zaustavljanje plača!

Kada bebin plač počne da narušava i vaš i njen mir, vreme je da primenite nove trikove…

novorodjence

1. Plač zbog gladi
Svaka beba se oglašava različitim vrstama plača kojima saopštava okolini šta je muči. Plač zbog gladi prepoznaćete po neprekidnom ”va-va” zvuku, koji je često praćen kašljucanjem. Ponekad beba čak prestaje da plače da bi mogla nesmetano da se iskašlje.

2. Ignorišite sat
Beba koja je na režimu ishrane na svaka tri sata može pokazati želju da jede već nakon sat ili dva. Nemojte ignorisati njen plač smatrajući da nije stvarno gladna i da se ”folira”, već je nahranite i plač će prestati. U ovom uzrastu, bebina osnovna potreba jeste hrana, pa je zato nahranite svaki put kada to zatraži.

3. Ispitajte ostale moguće uzroke
Da li je bebi previše toplo ili joj je možda hladno? Da li joj nešto smeta od odeće ili na pokrivaču? Nešto je steže ili grebe? Bebi smeta kada se vlas kose (obično vaše) zamota oko njenog prstića na ruci ili nozi. Iako se to retko dešava, za bebu je to vrlo neugodno.

4. Koristite svoje ruke
Ako beba neutešno plače kasno poslepodne ili uveče, i pritom privlači nožice prema grudima, onda se najverovatnije radi o grčevima. Probajte nežno da joj masirate stomačić pokretima u pravcu kazljke na satu. Takođe, istrljajte joj nožice i ručice pravolinijskim pokretima, a dlanove i tabane sitnim, kružnim potezima.

5. Isprobajte novu tehniku podrigivanja
Gasovi u crevima uvek su razlog nervoze i plačljivosti, pa zato bebu posle obroka položite na stomačić. Osim ovog, postoji i joga položaj pod nazivom ”tigar na drvetu”, koji je izuzetno delotvoran za izbacivanje balončića iz stomaka: položite bebu duž unutrašnje strane podlaktice, tako da joj glava leži u udubljenju vašeg lakta, a nožice neka joj slobodno vise sa obe strane (vidi sliku).

6. Obratite se osteopati
Ako nijedna od ponuđenih metoda nije dala rezultate, a beba je i dalje plačljiva i nervozna, isprobajte tretman kranijalne osteopatije. Pritisak koji trpi beba tokom prolaska kroz porođajni kanal može kasnije uzrokovati određene smetnje, zbog kojih se beba oseća uznemireno. Nežna masaža lobanje, koju vrši kvalifikovani osteopat, uklanja ovu smetnju i pomaže bebi da se smiri i bolje spava.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije