19.09.2016 Zdravlje bebe

Položaj na leđima najsigurniji način spavanja za većinu beba

Roditelje novorođenčadi najčešće muči koji je najsigurniji položaj za spavanje. Preporuka Američke pedijatrijske akademije je da zdrava beba spava na leđima tokom prve godine. Iako su se s godinama te preporuke menjale, sad se lekari drže stava da spavanje na leđima smanjuje opasnost od SIDS-a.

Foto; Albumarium

Foto: Albumarium

– Dete u prvoj godini, a ako je moguće i duže, treba spavati na leđima. Zbog straha da će se ugušiti zbog bljuckanja, roditelji su počeli okretati decu na trbuh. Zapaženo je da se tad učestalost smrti u kolevci povećala za čak 70 posto – objasnio je pedijatar Milivoj Jovančević. Rizik za smrt u kolevci najveći je tokom prvih šest meseci, pa je važno barem u tom razdoblju stavljati dete da spava na leđima.

– Podignite madrac tako da uzglavlje bude više od ostatka tela. Vazduh u sobi treba biti prohladan i čist, ne pušite u sobi gde beba boravi – preporuke su pedijatra Jovančevića.

Napomenuo je i kako su otkrili da se učestalost SIDS-a smanjuje korištenje dude varalice. – Možete davati dudu pre dnevnog i večernjeg spavanja nakon što se uhoda dojenje, otprilike od četiri do šest nedelja života.

Da bi beba bila sigurna dok spava, ne pokrivajte je prevelikom plahtom i pokušajte je zavući ispod madraca, ne koristite deke i nikad im ne prekrivajte glavu (najbolje su vreće za spavanje), ne ostavljate ih da spavaju na kauču ili fotelji jer se mogu prevrnuti ili zaglaviti u procepu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije