22.12.2013 Zdravlje bebe

Prepovijanje bebe – ništa lakše!

Znamo da sve majke savladaju ovu veštinu već prvih dana nakon porođaja, ali nekoliko dodatnih saveta sigurno neće biti suvišni…

prepovijanje bebe

Svako novorođenče svakodnevno zaprlja i do 12 pelena, pa kada postanete mama, jedno je sigurno – provodićete mnogo vremena okruženi prljavim pelenama! Ustvari, učiniće vam se da se stalno vrtite ukrug – svaka dva sata treba da proverite da li je pelena vašeg deteta uprljana ili vlažna i da je promenite ako to ustanovite; takođe, trebalo bi da mu stavite čistu pelenu pre spavanja uveče, kao i ujutru posle buđenja.

Možda vam sve to deluje naporno, pogotovo ako se vaše dete stalno vrpolji i nikako ne može da leži mirno – zato vam nudimo korisne savete kako da olakšate sebi ovaj posao i kako da se što pre naviknete na njega.

Šta vam je potrebno:

  • mekana podloga ili peškir
  • pelene (veličina zavisi od težine deteta)
  • vata ili vlažne maramice za bebe (one za osetljivu kožu najbolje su za tek rođene bebe)
  • činija tople vode
  • mali peškir ili flanel-krpa za brisanje bebine guze
  • kese za odlaganje iskorišćenih pelena
  • nešto što će zadržati bebinu pažnju dok je presvlačite – igračka ili vaša pesma!
  • čista garderoba za slučaj da je pelena negde „iscurila“ (ili ako beba počne da piški dok je presvlačite!)

U starijem uzrastu

Ako pelena vaše bebe počne da curi, to je možda znak da joj je potrebna veća. Svakih nekoliko nedelja treba da proverite da li bebi odgovara veličina pelena koje koristite.

Novorođenčad često isprljaju pelenu posle svakog jela, ali kada je reč o starijoj deci, neće biti toliko prljavih pelena jer ona vrše nuždu redovnije, tako da će se potreba za njihovim menjanjem javljati verovatno tek svaka tri sata ili čak i ređe.

Kako vaše dete bude raslo, tako će biti sve nemirnije, pa će menjanje pelena biti sve veći izazov za vas! Bilo bi poželjno da nadohvat ruke uvek imate nekoliko igračaka kako biste zabavili dete i zadržali njegovu pažnju. Moguće je i to da će se vaša beba zainteresovati za sadržaj pelene – zato se isplati da pored sebe imate još čistih pelena, za slučaj da joj prsti krenu u istraživanje!

Joj, to boli!

Pelenski osip javlja se kao posledica dejstva bakterije koja u urinu stvara toksičan amonijak koji „peče“ kada se nađe na koži. Vaša beba će osetiti svrab ako je ostavite predugo u vlažnoj ili prljavoj peleni. Pomenuti svrab može da se javi i ako vaša beba ima veoma osetljivu kožu.

Intenzitet svraba od pelene varira od bebe do bebe – kod nekih se javlja samo blago crvenilo, dok se kod drugih javlja i ojed. Obično se pojavljuje u predelu genitalija, u pregibima butina ili oko guze.

Najbolji „lek“ za svrab ove vrste jeste često menjanje pelena kako bi bebina koža bila suva i čista. Takođe, vazduh ubrzava proces isceljenja, tako da je dobro ostaviti bebu bez pelene što češće i što je duže to moguće.

Najbolje je da bebi brišete guzu vatom i toplom vodom jer sapuni i maramice mogu da izazovu još veće zapaljenje kože. Svaki apotekar znaće da vam preporuči kremu protiv ojeda, ali ako taj problem potraje duže od tri dana, obratite se lekaru za pomoć.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije