04.02.2014 Zdravlje bebe

Prvi odlazak frizeru: Kako ga učiniti prijatnim?

Ako još uvek niste vodili dete frizeru, onda se pripremite na to da mališanu ovo neće biti prijatno iskustvo. Da bi sve prošlo kako treba, sledite naše savete!

frizer

Mada mame odlazak frizeru doživljavaju kao nešto prijatno, ne očekujte od deteta da podeli vaše oduševljenje kada ga prvi put odvedete na šišanje. Naprotiv, više je verovatno da će negodovati i napraviti „cirkus“. Evo nekoliko saveta kako da preokrenete situaciju i učinite je podnošljivijom.

Pravo vreme

Ako se vaša beba rodila s mnogo kose i puno loknica, prvo šišanje će joj biti potrebno negde u uzrastu od devet meseci. Međutim, ako je njena glavica prekrivena mekim paperjem, prvi susret s frizerom može da sačeka do drugog rođendana. Ne postoji pravo ili loše vreme za prvo šišanje. Sve zavisi od vašeg ukusa i dužine bebine kosice.

Loša vest je da kada frizerka jednom odseče bebine loknice, postoji velika verovatnoća da se one nikada više ne pojave (osim u slučaju da je dete nasledilo vašu kovrdžavu kosu). Dobra vest je da nakon odsecanja prve kosice, ona „druga“ postaje gušća i jača.

Dobra priprema

Pre nego što prvi put odvedete dete frizeru, ne bi bilo loše da ga prethodno pripremite: povedite ga sa sobom kada se vi budete šišali, tako da može da se uveri da odsecanje kose ne boli i da makaze, u ovom slučaju, ne čine ljudima ništa strašno.

Pri tom je važno da vas vidi kako se smešite i ljubazno razgovarate s frizerkom. Na taj način mališan će shvatiti da je šišanje prijatno iskustvo i da nema razloga da se plaši. Osim toga, nemojte govoriti detetu da će mu/joj kosu odseći, već da će je jedna dobra teta urediti, te da će posle tretmana izgledati lepše i modernije.

Odabir salona

Dvogodišnjaci ne vole promene niti se raduju nepoznatom. Zbog toga, za prvo šišanje odaberite salon u kom imaju iskustva u radu s decom. Ovo je veoma važno jer znate i sami da se deca migolje i nemaju strpljenja da sede nepomično, pa stoga njegovo/njeno prvo šišanje treba da obavi osoba koja se neće unervoziti i koja će znati kako da ga zabavi i privoli da se ne pomera. Najbolji način za to jeste puštanje CD-a s crtaćima ili nekim dečjim filmom.

Pametna pomagala

Obavezno ponesite nekoliko njegovih omiljenih igračaka. Kada sedne u stolicu, okrenite ga leđima ogledalu da ne vidi makaze, a onda mu dajte igračku – na taj način ćete mu odvući pažnju i uposliti ručice. Ako ne želi da sedne na stolicu, držite ga u svom krilu. Dobra je ideja i da ponesete kutijicu u kojoj ćete sačuvati odsečene loknice. Zamolite prijateljicu, koju vaše dete dobro poznaje, da pođe s vama i, dok frizerka bude radila svoj posao, ona neka fotografiše dete. Korist je dvostruka: pažnja deteta biće usmerena na foto-aparat, a vama će ostati fotke kao lepa uspomena.

Pozitivan stav

Bude li osetilo vaš strah i nespokoj, dete će se još više unervoziti i njegov prvi odlazak frizeru sasvim izvesno pretvoriće se u cirkus. Zato, ostanite pozitivni i pričajte detetu kako je šišanje zabavno i kako će posle izlaska iz salona izgledati isto kao neki njegov omiljeni glumac, pevač ili neka druga poznata ličnost. Zapamtite: optimizam je prelazan, pa ako dete bude osetilo da se vi radujete odlasku frizeru, i samo će to tako doživeti.

Dobar tajming

Vodite računa da posetu frizeru zakažete u vreme između ručka i popodnevnog spavanja, tako da dete ne bude ni gladno, a ni pospano. Međutim, ukoliko je tog dana ono generalno loše raspoloženo i plačljivo (a to se dešava), radije otkažite termin i odložite „misiju“ za neki drugi dan. To je bolje rešenje nego da ga odvete na silu i time mu „ogadite“ odlazak frizeru za duži vremenski period.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije