29.01.2016 Zdravlje bebe

Saznajte kako negovati bebine genitalije

Pravilna nega novorođenčeta podrazumeva, pored ostalog, i dobru ličnu higijenu svakog dela tela, pa i genitalija.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

„Genitalije su važan deo tela i zahtevaju da im se posveti puna pažnja“, ističe dr sci med. Saša Milićević, pedijatar na Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, uz napomenu da „ono što važi od samog rođenja, jeste da genitalije mogu da se kupaju, peru… ali nipošto jakim, iritantnim sredstvima“.

U želji da im beba bude čista, mame i tate ponekad preteruju sa negom, ispirajući malo telo više puta u toku dana. Dr Saša Milićević upozorava da takvo preterivanje nije dobro, naročito za devojčice.

– Ukoliko se spoljašnji deo, vulva, ispira često ili, čak, trlja peškirićem, može da dođe do alergije, a lako može i da se „nakači“ neka gljivica. Genitalije, kao osetljivi delovi bebinog tela, mogu da se ispiraju mlakim, blagim čajem od kamilice, i to jednostavnim polivanjem posle kupanja. Ne treba tapkati, već se iz čaše ili malog bokala sipa čaj, koji mora da bude mlak, i to je dovoljno. Pritom je važan smer: uvek ka guzi, nipošto suprotno. To svi znaju, ali se događaju greške – naveo je dr Milićević.

Intimna higijena devojčica

Uvek treba obratiti pažnju na skrivene delove genitalija – to znači da se spoljašnji deo – vulva ili velike usne blago rašire, jer upravo tu mogu da se smeste bakterije ili gljivice.

– Reč je o belim naslagama koje roditelji nekad ne primete, ili ne znaju šta je u pitanju, ili se uplaše. Mame često kažu: «Znate, mi to nismo pipali!». A vrlo je važno da se takve naslage vide i uklone – i to vatom, sa malo čaja od kamilice (ispira se u smeru ka guzi)
– istakao je dr Milićević.

Ako se higijena ne održava redovno, često se stvara i neprijatan miris, a sadržaj (bakterije, gljivice) može da uđe u mokraćnu cev, koja je vrlo kratka (kod dečaka je nešto duža). Kada se klice već tu nađu, mogu da mokraćnim putevima krenu dalje. Da problem nije nimalo bezazlen, potvrđuje još jedno saznanje iz svakodnevne prakse.

– Često se tu „nakači“ i ešerihija koli, klica koja se uobičajeno nalazi u debelom crevu. Ako se beba ne presvuče kad se ukaki (ukoliko roditelji to ne primete ili za to, trenutno, nema uslova), onda ešerihija može da uđe u mokraćne puteve i krene prema bubrezima. Ta bakterija je čest uzročnik infekcija genitalija beba. Isto kao i gljivica kandida, koja naročito naraste ako je beba čvrsto upakovana pelenama, a predeo njenih genitalija skoro hermetički zatvoren. Problem stvaraju gumene ili plastične bebi gaćice, koje mame biraju «da im se ne upiški dvosed»! Pošto ne propuštaju tečnost, u njima su idealni uslovi za kandidu
– podsezio je dr Milićević.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije