23.01.2018 Zdravlje bebe

Saznajte koje su to bezazlene promene na bebinoj koži

Kada novorođenče dođe na svet, njegova koža nije čista i ružičasta kao koža beba “starih” nekoliko meseci. Evo o kakvim promenama je reč…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sasvim laički odgovor glasi: do trenutka rođenja beba je živela u jednoj, a onda nastavlja život u drugoj, sasvim novoj, sredini, pa je period adaptacije na novonastale uslove neminovan. Međutim, ono što najviše pada u oči svakako je izgled kože novorođenčeta. Koža tek rođene bebe je nežna, svetloružičasta, a za vreme života u maminom stomaku prekrivena je beličastim masnim premazom (verniksom). Taj sloj najdeblji je između 30. i 37. nedelje trudnoće. Kod dece rođene na vreme, verniksom su prekriveni i zaštićeni samo najosetljiviji pregibi kože na vratu, u predelu pazuha i prepona. Posle rođenja deteta, pre prvog kupanja, verniks se uklanja sa bebine kože brisanjem sterilnim bebi uljem, dok se njegovi ostaci ispiraju sapunom i toplom vodom.

Hematomi i petehije
Prolaskom kroz porođajni kanal ili vađenjem bebe carskim rezom može doći do pojave hematoma i petehija, odnosno, manjih ili većih potkožnih krvarenja. Hematom je krvni ugrušak koji izgleda poput masnice, može da bude različitih veličina i da se pojavi na glavi, rukama, nogama, zavisno od položaja deteta pri porođaju. Petehije ili krvne pege manifestuju se pojavom crvenih tačkica na koži crvenoljubičaste boje, koje nastaju usled sićušnog krvarenja nekog krvnog kapilara, a mogu se nalaziti po licu, trupu, preponama. One ponekad mogu biti tako guste da celo bebino lice poprimi ljubičastu boju.

Eritem (crvenilo)
Crvenilo kože normalna je i uobičajena pojava u prvim danima života, posebno kod prevremeno rođene dece.

“Mermerni” izgled kože
Usled nestabilnosti cirkulacije i velike osetljivosti na hladnoću, bebina koža je promenljive boje. Ručice i nožice imaju tamniju, gotovo ljubičastu boju, a na bebinom telu smenjuju se područja blede i tamnije ljubičaste boje, tako da koža pomalo podseća na teksturu mermera.

“Rodin ujed”
Na licu novorođenčeta, u području kapaka, korena i vrha nosa, na čelu, iznad gornje usne i na zatiljku, mogu se videti tamnocrvene mrlje različitih oblika. To su vidljiva područja kapilara, jer je bebina koža tanka pa se “providi”. Sazrevanjem koža će zadebljati pa će ove mrlje spontano nestati.
Savet: ako ste u nedoumici zbog onoga što vidite na koži svoje bebe, odmah pitajte pedijatra o čemu se radi, kako biste izbegli nepotrebnu brigu.

Urtikarija
U prvim danima života bebe često se javlja sitan crvenkast osip koji uglavnom zahvata lice, grudi ili čak celo telo i najčešće ne zahteva nikakvo lečenje. Njegova pojava u kasnijem životnom dobu posledica je dodira sa sintetikom, vunom ili odećom i posteljinom koja nije dobro isprana kao i pojava, takozvane, urtikarije koja je uglavnom izazvana hranom koja ne odgovara bebi, a koja putem majčinog mleka dospeva u bebin organizam.

Milije
Sitne beličaste bubuljice na licu novorođenčeta koje podsećaju na zrnca griza nisu ništa drugo do začepljeni izvodni kanali lojnih žlezda i ne treba ih dirati.

“Pelenski” osip
Jedna od najčešćih promena na bebinoj nežnoj i osetljivoj koži javlja se u obliku svetlocrvenih tačkica u predelu tela koji pokriva pelena (otuda i ime). Javlja se kao reakcija kože na mokraću ili stolicu, a može da bude uzrokovana i reakcijom na hemijske sastojke pelena za jednokratnu upotrebu. Ukoliko je u pitanju ovo poslednje, jednostavno promenite vrstu pelena (isto je i sa maramicama za jednokratnu upotrebu). Ako do osipa dođe iako upotrebljavate pamučne pelene, to znači da deterdžent nije dovoljno ispran ili je dodato previše omekšivača. Za početak, potrebno je temeljno isprati prašak i odustati od primene omekšivača. Kako bi se sprečio nastanak ovog osipa, treba skratiti vreme izloženosti kože mokraći i stolici, a pri svakom prepovijanju bebe, kožu treba oprati toplom vodom i blagim dečijim sapunom, pa je posle toga dobro osušiti. Podrazumeva se da ćete bebinu kožu negovati odgovarajućom kremom namenjenom za ovo područje.

Nastavak teksta na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije