28.09.2016 Zdravlje bebe

Sling marama može biti opasna za novorođenče

Sling marama može da bude siguran način za nošenje bebe, ali ako se koristi pogrešno ona predstavlja opasnost za novorođenče. Evo saveta kako da je koristite.

beba marama 2

Bebe imaju slabe mišiće vrata i ne mogu da kontrolišu pokrete svoje glave tokom prvih nekoliko meseci. Ako je sling marama preko njenog nosića i ustiju, postoji rizik da beba neće moći da diše, što može izazvati gušenje.

Osim toga, bebina glava u sling marami može da bude u nezgodnom položaju, odnosno da je savijena na grudi. U ovom položaju ograničeni su bebini disajni putevi i snabdevanje kiseonikom, a isto tako beba neće biti u mogućnosti da plačem zatraži pomoć, što predstavlja veliku opasnost od gušenja, prenosi YUmama.

Kada je beba bezbedna u sling marami?

Beba je u mnogo većoj opasnosti:
Ako je rođena prevremeno ili je imala malu težinu na rođenju (manje od 2,5 kilograma), i ako ima problem sa disanjem (izazvan na primer prehladom).

Ukoliko odlučite da koristite sling maramu, trebalo bi da preduzmete sledeće korake kako biste izbegli rizike:

1. Pročitajte uputstvo. Dva puta proverite za koju težinu je marama predviđena.
2. Neka bebini disajni putevi budu prohodni. Uverite se da bebino lice nije prekriveno maramom i da možete da ga vidite sve vreme.
3. Budite oprezni nakon dojenja. Ako dojite svoju bebu u sling marami, obavezno kasnije proverite da li ste promenili bebin položaj tako da joj je glava okrenuta ka gore, a telo čvrsto pripijeno uz vas.
4. Pazite prilikom savijanja. Ako treba da se sagnete kako biste nešto dohvatili dok nosite bebu u marami, bolje je da se savijete u kolenima, nego u struku.
5. Često proveravajte bebu. Uveravajte se da li je u bezbednom položaju.
6. Pazite se habanja marame. Uvek budite sigurni da je marama čvrsta.

Izvor: YUmama
Foto: PrintScreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije