13.01.2016 Zdravlje bebe

Šta da radim? Moja beba neprestano bljucka

Evo nekoliko jednostavnih načina da pomognete svom mezimčetu…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako ste primetili da vaša beba duže od tri nedelje bljucka male količine mleka ili hrane nakon što završi s jelom, najverovatnije se suočava s refluksom. Ova pojava podrazumeva vraćanje hrane iz želuca kroz jednjak, uz izbacivanje progutalog vazduha i obično je veoma stresna za mame – one odmah pomišljaju da nešto nije u redu s njihovim bebironom. Ako ste i vi među njima, možete odahnuti – reč je o fiziološkom procesu koji najčešće nije razlog za brigu, posebno ako mališan dobro napreduje u težini i ima normalnu stolicu. Refluks se javlja više puta na dan kod 80 odsto prevremeno rođenih beba i 60 odsto zdrave odojčadi, a spontano se povlači do 18. meseca života. Dok se ovaj bezazleni problem ne povuče, naučićemo vas da pomognete i sebi i svom mezimčetu.

Šta se može uraditi?

Bilo da je vaše odojče na prirodnoj ili veštačkoj ishrani, trebalo bi da se raspitate o tehnici i optimalnom broju podoja u toku 24 sata. Veći broj podoja od onog koji je potreban detetu može biti dodatno opterećenje želuca volumenom mleka i razlog za refluks. Pritom, odojčad koja su nešto halapljivija mogu tokom podoja gutati veću količinu vazduha, te je vrlo važno omogućiti im da ga se oslobode. Podizanjem odojčeta na rame uz lupkanje po leđima, kako bi lakše podrignulo, i ne samo na kraju već i u sredini podoja, smanjuje se količina vazduha u želucu, a time i učestalost bljuckanja. Podizanje uzglavlja za 30-40 stepeni u praksi je pokazala zadovoljavajući efekat na smanjenje refluksnih epizoda, dok je postavljanje u potrbušni položaj prihvatljivo jedino ukoliko je odojče budno i pod nadzorom roditelja, ali ne i nakon obroka.
Kod nešto starijeg odojčeta, tečni obroci mogu se zameniti onima veće gustine, a za bebe na veštačkoj ishrani na tržištu postoje posebne antirefluksne formule. Ukoliko i pored navedenih korekcija u tehnici ishrane problem bljuckanja i dalje traje, tada svakako treba potražiti stručnu pomoć.

Kada se treba zabrinuti?

Dok je beba koja se suočava s bezazlenim refluksom obično zdrava, mališani koji se muče s ozbiljnijim, patološkim refluksom, odnosno gastroezofagusnom refluksnom bolešću, često su uznemireni bez jasnog razloga, odbijaju hranu, ne napreduju ili čak gube u telesnoj težini. Mogu imati epizode gušenja i uporan kašalj, poremećaj spavanja, te plakati bez nejasnog uzroka. Patološki refluks nastaje kad vraćanje želudačnog sadržaja dovede do podražaja sluzokože jednjaka ili sluzokože respiratornog trakta, a time i do komplikacija koje su posledice nastalog oštećenja. Neke bolesti i stanja mogu doprineti nastanku patološkog refluksa: cistična fibroza, ezofagealna atrezija, neurološka oboljenja i poremećaji, hijatus hernija, gojaznost i slično.

Hitno se javite lekaru ako…

Vraćanje hrane iz želuca u jednjak najčešće je bezazlena pojava, ali ako je praćeno drugim simptomima, može ukazivati na ozbiljna oboljenja. Trebalo bi hitno da pokucate na vrata pedijatra ako vaš mališan pored bljuckanja ima makar jedan od sledećih simptoma:

• Povraćanje žuči
• Zastupljenost krvi u povraćenom sadržaju ili stolici
• Uporno projektilno povraćanje, odnosno povraćanje u mlazu
• Pojava učestalog povraćanja nakon šestog meseca života
• Zastoj u rastu i razvoju – nenapredovanje
• Pojava dijareje ili opstipacije
• Povišena temperatura
• Neuobičajena pospanost
• Odbijanje obroka
• Napeta fontanela
• Pojava trzaja ili grčeva ekstremiteta – fras/konvulzije
• Neuobičajeno uvećanje ili osetljivost trbuha
• Uznemirenost i izražena, dugotrajna plačljivost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije