19.02.2014 Zdravlje bebe

Šta kada se začepi suzni kanal?

Suzni kanali novorođenčeta veoma su uzani, pa je njihovo začepljenje prilično često. Evo šta treba znati o lečenju ove neugodne pojave…

suzni kanal

Oko se vlaži suzama kako bi zadržalo svoju funkciju. Treptanje (refleksno otvaranje i zatvaranje kapaka) daje stalno vlažnu prednju površinu oka. Prirodno, višak suza na površini oka odvodi se kroz sistem kanalića u nos.

Kada se pojavi višak tečnosti u količini koju sistem ne može da odvede, dolazi do prelivanja, pa vam izgleda kao da bebino oko stalno suzi. Ovakvo prelivanje suza, osim pri iritaciji ili plakanju, veoma je retko (organizam ne stvara više suza nego što mu je potrebno).

Češći uzrok suzenja oka jeste problem s „odvodom“ suza. Naime, sistem koji sprovodi suze sužava se ili potpuno začepljuje (kao kada se zapuši odvod na sudoperi). Zatvoreni, začepljeni suzni putevi najčešći su kod beba i osoba starijih od šezdeset godina.

Masaža suznog kanala

Refleks lučenja suza kod beba uspostavlja se mesec dana nakon rođenja. Ukoliko se u prvih šest meseci bebinog života suzni kanal ne otvori spontano, primenjuje se specifična masaža (nije na odmet napomenuti da ruke pritom moraju biti dobro oprane).

Jedan od roditelja prstom pritiska unutrašnji deo bebinog oka, to jest koren nosa, i pokretima odozgo nadole pokušava da pritisne tečnost koja se nalazi u suznoj kesi. Ovakvom masažom može se otvoriti suzni kanal. Ako se ne otvori, onda oftalmolog „produvava“odnosno sondira suzni kanal.

Nega očiju

Kada je u pitanju nega bebe posle porođaja, obavezno joj treba brisati oči posle kupanja, i to tupferima od vate natopljenim prokuvanom, ohlađenom vodom. Za svaki potez uzmite novi tupfer, a brisanje obavljajte jednim potezom – od spolja ka unutrašnjoj strani oka, prema nosiću.

Ako se kod bebe uporno stvaraju krmelji, tupfere treba natopiti troprocentnim rastvorom borne kiseline (acidi borici) i njima brisati oči tri dana. Ukoliko se produži stvaranje krmelja, naročito ako se jave i prvi znaci infekcije (žućkast krmelj, crveno okce, otekao kapak) – odmah se obratite pedijatru radi lečenja, jer jedan od uzroka može biti i začepljen suzni kanal.

Lečenje sondiranjem i laserom

Obično roditelji primete da bebi suzi oko ili odmah po rođenju ili u prvim nedeljama života. Pošto se tokom prvih meseci suze slabije luče, moguće su infekcije i krmeljanje oka, koji se lekovima ublaže, da bi se problem po prestanku korišećenja leka ubrzo ponovio.

Kod beba postoji mogućnost spontanog otvaranja kanala do kraja prve godine. Zato lekari savetuju masiranje suzne kese, pa tek ako ono ostane bez rezultata, dete treba odvesti oftalmologu koji će izvršiti ispiranje suznih puteva i, ako je to potrebno, njihovo sondiranje. Ispiranje i sondiranje se u tom uzrastu radi pod lokalnom anestezijom.

Ovaj postupak podrazumeva propuštanje tečnosti kroz suzne puteve pod pritiskom. Ako tečnost ne prođe u nos, prelazi se na sondiranje koje podrazumeva prolazak sonde kroz kanale da bi se uklonila prepreka (to je najčešće membrana na samom kraju kanala). Uspeh ove procedure iznosi više od 90%. Savremeniji pristupi podrazumeva korišćenje lasera kojim se obezbeđuje da se jednom otvoren suzni kanal ne zatvori ponovo, a sastoji se od umetanja silikonske cevčice u kanale (cevčice se kasnije uklanjaju).

Kod dece starije od 14 meseci, prilikom upotrebe lasera ili cevčica koristi se kratkotrajna opšta anestezija. Dete se nakon intervencije u lokalnoj anesteziji odmah pušta kući, a nakon opšte anestezije – dva sata posle intervencije.

Autor: M. Jurišić, Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije