31.08.2010 Zdravlje bebe

Suva & negovana bebina guza

Tanka i nežna bebina koža zahteva posebnu negu, mnogo drugačiju od kože odraslih. Zato je neophodno dosta toga naučiti i dobro se pripremiti za nju, pa tek onda preći na delo.

Problem sa crvenilom guze
„Moja beba ima veoma osetljivu kožu. Presvlačim je na svaka tri sata, brišem joj guzu uljanim maramicama, redovno je mažem ‘Pavlovićevom’ kremom, ali i pored toga dešava se da joj se guza zacrveni. Da li u nečemu grešim?“
Tamara Jokić iz Vranja

Uputstvo za „održavanje“ čiste i suve guze:

Menjanje pelena

Bilo da koristite platnene ili pelene za jednokratnu upotrebu, pravilo je isto: one se redovno moraju menjati i to posle „velike i male radnje“. Ako fekalije ili urin (koji je izrazito agresivan) dugo budu u kontaktu sa bebinom kožom, sasvim je sigurno da će je oštetiti. Tačnije rečeno, oješće se, a bebe to ne vole.

Nežno čišćenje
Ukoliko koristite „tetra“ pelene, jednim njenim ćoškom umočenim u toplu vodu pokupite fekalije sa bebine guze, pa ih sakupite unutar pelene. Pošto je više verovatno da koristite pelene za jednokratnu upotrebu, kada odlepite pelenu, jednim krajem pokupite kaku, a zatim vaticom namočenom u mlaku vodu temeljito očistite bebinu guzu.  Praktične su i vlažne maramice kojima je izuzetno lako očistiti bebinu guzu. One u sebi sadrže losion koji ujedno i čisti i neguje nežnu dečju kožu. Neke maramice koje su natopljene posebnim uljem za negu, čak ostavljaju zaštitni „film“ koji sprečava crvenilo i ojed.

Redovno „provetravanje“
Posle svakog čišćenja, „provetrite“ bebinu guzu. Pošto je ovaj deo tela stalno umotan u pelene, ponekad ga je dobro ostaviti da „prodiše“. Budite uvereni da će to prijati vašoj bebi: tako „razgolićena“ osetiće se slobodnom i nesputanom. Nekoliko minuta bez pelena svakako joj neće škoditi, samo vodite računa o tome da temperatura u prostoriji bude ugodna.

Mazanje kremom

Posle svakog pranja i menjanja pelena, bebinu guzu treba namazati posebnom kremom. U njoj se nalaze sastojci koji neguju ovu regiju dečjeg tela, ne dozvoljavajući da produkti iz fekalija i urina nadraže njenu osetljivu kožu. Ukoliko do toga, ipak, dođe, potrebno je naneti deblji sloj kreme (na očišćenu guzu) ili kupiti specijalnu kremu („Pavlovićevu mast“, na primer).

Detaljno brisanje (prosušivanje)
Posle kupanja, veliku pažnju treba posvetiti i brisanju bebine guze. Nemojte je ovlaš brisati jer zaostala vlaga ne prija njenoj koži. Pošto su vlažna i topla mesta idealna „sredina“ za razvoj raznih mikroorganizama, svaki deo bebinog tela treba detaljno prosušiti. Ovo posebno važi za sve nabore na bebinom telu: unutrašnju stranu lakta, kolena, regije pazuha, vrat… Ukoliko je vaše dete malo bucmastije i usled toga ima više nabora, potrebno je da posebno obratite pažnju prilikom brisanja. Najbolje je da koristite veliki i nežan peškir mekih vlakana koja neće iritirati bebinu kožu. Važno je da ne trljate, već da samo tapkate bebinu kožu.

Prava krema za nežnu kožu
Da biste bili sigurni da vaše dete dobija najbolju moguću negu, potrebno je da upotrebljavate specijalne proizvode namenjene bebama jer ćete na taj način zaštititi površinski sloj njene kože. Nemojte preterivati sa upotrebom kozmetičkih sredstava, već se usredsredite na osnovnu negu koja podrazumeva redovno pranje, čišćenje i mazanje odgovarajućom kremom.

Šta sve treba da sadrži dobra krema?
ALANTOIN – korisna materija koja leči oštećenu kožu.
ETERIČNO ULJE – sastojak mnogih lekovitih biljaka koji deluje izuzetno umirujuće na kožu.
GLICERIN – prija koži i štiti je od štetnih dejstava.
HAMAMELIS – ekstrakt iz listova ove meksičke biljke deluje antibakterijski.
LANOLIN – stvara zaštitni film na koži i štiti je.
PANTENOL – provitamin B5 koji umiruje kožu i izuzetno pomaže oporavak oštećene kože (npr. od opekotina prouzrokovanih suncem).
VITAMIN E ILI TOKOFEROL – umiruje crvenu i upaljenu kožu.
CINK-OKSID – sastojak brojnih krema koji utiče na obnavljanje epitela kože (poboljšava regeneraciju kože).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije