04.12.2013 Zdravlje bebe

Sve što treba da znate o ekcemu

Ekcem je bolest koja muči svaku četvrtu bebu u našoj zemlji. Evo o kakvom je problemu reč i kako da pomognete svom detetu.

ekcem1

Simptomi ekcema variraju po jačini. U blažem obliku, koža je suva, topla i praćena svrabom. U težim slučajevima, ona postaje gruba, puca i krvari. Iako ove manifestacije na koži nisu baš prijatne za oko, ekcem ne spada u kategoriju zaraznih oboljenja.

Primenom odgovarajuće terapije, upala može da se smiri, mada je koža i dalje osetljiva i podložna novim „naletima“ upale, zbog čega joj je neophodna posebna nega. Iako ekcem ne može da se izleči, postoje brojni načini kojima se može držati pod kontrolom, sve dok ne dođe do spontanog povlačenja.

Stručnjaci još uvek ne znaju pravi uzrok ekcema, ali mnogi od njih veruju da se bolest javlja kao posledica toga što današnja deca žive u sterilnim sredinama u kojima ne dolaze u dodir sa određenim mikroorganizmima.

Rano uvođenje određenih namirnica u ishranu bebe, kao što su kravlje mleko i jezgričasto voće, mogu da uzrokuju alergijske reakcije kod beba genetski predisponiranih za to (slučajevi alergija i ekcema u porodici). Ukoliko oba roditelja pate od alergije ili ekcema, stručnjaci savetuju izbegavanje čvrste hrane do bebinog šestog meseca, a nakon tog perioda namirnice treba uvoditi jednu po jednu.

Većina dece preraste ekcem do pete godine. Međutim, kod trećine je bolest prisutna do tinejdžerskog uzrasta.

Masti i hidratantne kreme osnovna su sredstva u borbi protiv ekcema i treba ih primenjivati namanje dva puta dnevno. Ovi preparati vraćaju neophodnu vlagu i prirodnu masnoću kože i služe kao zaštita koja sprečava prodor iritirajućih materija. Osim toga, ove masti i kreme suzbijaju svrab.

Stavljanje obloga na kožu, i to preko sloja kreme protiv ekcema, omogućava dublje prodiranje leka u kožu, kao i održavanje vlažnosti kože. Dakle, nakon nanošenja kreme, stavite pamučni oblog (ili zavoj), koji ste prethodno natopili mlakom vodom. Nakon toga, postavite suvi zavoj i ne odvijajte ga 24 sata. Zavoji omogućavaju dublji prodor kreme u kožu i sprečavaju dete da se češe, što smanjuje rizik od infekcije.

Sutra pročitajte koji su najčešći oblici ekcema i kako ih lečiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije