07.09.2017 Zdravlje bebe

U pomoć, oči moje bebe su krmeljive!

Jedan od čestih problema beba u prvim mesecima života jeste infekcija oka, koju po pravilu prati nakupljanje ružnih krmelja…

Krmeljivo oko

Reč je žućkastom ili tamnožutom sekretu koji se najčešće javlja u uglu bebinog oka, a neretko ga ima i na trepavicama. Ovaj „nezvani gost“ pouzdan je znak da je došlo do bakterijske infekcije. Evo i zbog čega: kada suze ne „ispiraju“ oko, bakterije se nakupljaju u i tako nastaje infekcija. Tada je oko krmeljavo i otečeno, pa beba ima tužan izraz lica. Sigurno ćete se pitati gde je mogla da „pokupi“ infekciju.

Postoji nekoliko načina: ako je majka tokom trudnoće imala pojačan vaginalni sekret ili bakterije u urinu, postoji velika verovatnoća da će se novorođenče inficirati prilikom prolaska kroz porođajni kanal. Osim toga, ukoliko najmlađi član vaše porodice kontaktira sa osobom koja pati do infekcije očiju, najverovatnije će je dobiti i on. Dalje, uzrok infekcije mogu biti promaja i duvanski dim.

Kako rešiti problem?

1. Ako se ne radi o velikom upalnom procesu, problem suznih i krmeljivih očiju uspešno se rešava u kućnim uslovima. Potrebno je nekoliko puta dnevno umočiti sterilnu gazu u mlak čaj od kamilice i time bebi ispirati oči, i to uvek od spolja prema nosiću. Čim obrišete jedno oko, promenite gazu, pa tek onda počnite sa čišćenjem drugog.

2. Pedijatri predlažu majkama sledeći način ispiranja bebinih očiju: kupite u apoteci troprocentnu bornu kiselinu za oči (oprez, ne onu kojom se čisti koža!). Natopite sterilnu gazu bornom kiselinom pa nežnim pokretima prelazite od spoljašnjeg ugla oka ka unutra. Ako je potrebno, postupak ponavljajte sve dok se oko potpuno ne izbistri. Zatim, u čisto oko ukapajte jednu-dve kapi pomenute kiseline (ponavljamo, reč je o bornoj kiselini za oči!). Postupak ispiranja i ukapavanja ponavljajte tri do pet puta dnevno, najmanje pet dana.

Savet plus: bornu kiselinu ukapajte i u zdravo oko, jer se infekcija lako prenosi. Veoma je važno da se bebin nosić redovno čisti, jer bez dobre prohodnosti nosa, ni oko neće moći da ozdravi.

3. Ako nijedna od pomenutih terapija ne pomogne, javite se lekaru da vam propiše odgovarajuće kapi za oči ili antibiotsku mast (enbecin ili hloramfenikol).

4. U poslednje vreme popularni su i uljani rastvori koji su se pokazali kao efikasni u lečenju infekcija očiju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije