zašto je vitamin D važan za bebu
18.03.2022 Zdravlje bebe

Zašto je vitamin D važan za bebu?

Majčino mleko je gotovo čarobna supstanca koja bebi obezbeđuje skoro sve neophodne nutritijente, podstiče joj imunitet i omogućava pravilan razvoj. Ipak, vitamin D3, jedan od metabolički najvažnijih nutritijenata, ne nalazi se u dovoljnoj meri ni u jednoj vrsti hrane, pa ni u majčinom mleku, ni mlečnoj formuli. Ovo je jedini vitamin za koji svi pedijatri preporučuju isto: dodatne količine tokom cele prve godine života.

Zašto je važan vitamin D3?

Vitamin D3 je specifičan po tome što se on stvara u našoj koži kada je izložimo suncu. Zbog ove karakteristike, gotovo ga je nemoguće uneti u dovoljnoj količini kroz ishranu, pa je uzimanje suplemenata najbolje rešenje i za decu i za odrasle.

Vitamin D3 je odgovoran za brojne procese u našem telu, među kojima su najvažnije regulisanje nivoa kalcijuma i fosfora u krvi. Preko ova dva procesa, vitamin D 3 utiče na rast i razvoj celog koštanog sistema. Ovaj vitamin važan je i za rad srca, kao i svih ostalih mišića, ali i nerava. Ima veliku ulogu u jačanju imuniteta, a a neophodan je i za normalno stvaranje insulina.

Simptomi nedostatka vitamina D

Kod dece, nedostatak vitamina D najpre se primeti po tome što gube energiju i često su umorna. Takođe, deca koja ne unose dovoljno ovog vitamina često imaju manje snage, njihovi mišići slabe i hube tonus. Kako vitamin D3 utiče i na imuni sistem, događa se da ova deca često budu preosetljiva na infekcije raznih vrsta i bolešljiva.

Vitamin D3 i rahitis

Rahitis je jedna od najtežih posledica nedostatka vitamina D3. Ova bolest se razvija kod beba koje u prvoj godini života ne dobijaju dovoljne količine ovog važnog vitamina. Organizam tada gubi sposobnost da sve metaboličke procese dovede do kraja, ne može pravilno da koristi kalcijum, već ga izvlači iz kostiju. Zbog toga kosti postaju meke i sklone deformisanju. Najčešći su deformiteti lobanje (četvrtasta glava), rebara, krivljenje kičme, X ili O noge…

Kako davati vitamin D3 bebi?

Ministarstvo zdravlja dalo je preporuku po kojoj bebe u prvoj godini života, počev od 7. dana, treba da dobijaju dodatnih 400 jedinica vitamina D3. Za većinu preparata, to je jedna doza dnevno: kap ili jedno naprskavanje.

Sa davanjem se počinje, u skladu sa preporukom pedijatra, između drugog i sedmog dana bebinog života. Davanje vitamina D3 je obavezno u prvoj godini života, kao i prve zime posle prvog rođendana. Ipak, mnogi pedijatri su skloni da detetu produže sumplementaciju ovog vitamina do trećeg rođendana. (Saznajte i: Jesu li vašoj bebi potrebni dodatni vitamini?)

Pitale ste:

Treba li vitamin D3 davati

… bebama kojima je fontanela rano počela da se zatvara?

Ovo je jedno od čestih pitanja, mada je nauka još pre nekog vremena dala jasan odgovor. Vitamin D3 ni na koji način ne podstiče zatvaranje fontalene, tako da i ova grupa beba može (i treba) da uzima vitamin D3.

… bebama na mlečnim formulama?

Većina adaptiranih mleka sadrži određenu količinu vitamina D3, pa se roditelji sa pravom pitaju da li je njihovoj bebi neophodan i dodatni suplement. Praksa je pokazala da su količine vitamina D3 koje sadrže formule uglavnom nedovoljne da spreče rahitis, pa su pedijatri složni u preporuci da i bebe koje su na veštačkoj ishrani dobijaju suplemente vitamina D.

…tokom leta?

Čak i kada ste na letovanju i dete provodi sate na suncu, trebalo bi da nastavite sa davanjem vitamina D3. To ni na koji način neće ugroziti zdravlje bebe, naprotiv.

…bebi koja unosi vitamin D3 kroz hranu?

Preporuka je da se vitamin D3 daje obavezno pre navršene prve godine života. Iako nako toga davanje suplemenata nije obavezno, lekari savetuju dodavanje određenih količina vitamina D3 sve do trećeg rođendana. A to znači da bi čak i beba koja jede namirnice bogate ovim nutritijentom: ribu, mleko, žumance… trebalo da nastavi da uzima vitamin D3 još neko vreme.
još iz kategorije