postnatalni period
12.01.2018 Nežni kutak

BUJI-PAJI, BEBO MALA

Ukoliko pitate baku kako su se bebe nekad uspavljivale, pomenuće vam da su im se pevale uspavanke, jer to je nešto što se praktikuje vekovima, ma kakav vaspitni sistem bio. I to s razlogom.

ŠTA SU POKAZALA ISTRAŽIVANJA

Prvo istraživanje, ono iz 2010, sprovedeno u Institutu za neonatologiju – imalo je za cilj da pokaže na koji način puštanje uspavanki može uticati na napredovanje prevremeno rođenih beba. Rezultati su pokazali veliko poboljšanje disajne funkcije kod beba. Na temelju ove studije, 2013. godine sprovedeno je novo istraživanje, u kom su učestvovali i roditelji, koji su direktno pevali bebama. Sada je, osim poboljšanja respiratornih funkcija, zabeleženo i smanjenje broja otkucaja srca (što je ukazivalo na opadanje nivoa stresa kod beba). Bebe su bolje spavale i sisale – i generalno su bolje napredovale. Pritom, i kod roditelja je zabeležen znatan pad nivoa hormona stresa.

PEVATI ILI PRIČATI

Ukoliko se pitate je li bolje pričati priče nego pevati uspavanke – odgovor je NE. Jedno ne treba da ide na štetu drugog. Čak i ako sve to zvuči kao stara pokvarena ploča, beba će obožavati vaš glas i vaše pevanje. Zato, ugasite mobilni, zaboravite na plejliste popularnih pesama za decu, oslobodite svoj glas – i zapevajte uspavanku. To može biti stara pesma koju vas je učila baka, ili neka nova popularna melodija prevedena na više jezika, poput one „Sijaj, sijaj zvezdo mala“. Videćete kojom će se brzinom vaša beba primiriti i uspavati. Ako tome dodate dodir, svoj miris i blago ljuljuškanje u naručju, beba će se osećati savršeno srećna i sigurna.

ZAŠTO BAŠ USPAVANKE

Nekim je roditeljima teško da se sete dobre uspavanke, drugima je dosadno da svake noći ponavljaju isti repertoar, a ima i onih koji misle kako bi bebi bile zanimljivije popularne dečje pesmice, koje imaju brži ritam i pevljiviju melodiju. Međutim, praksa je pokazala da bebama najviše gode uspavanke koje imaju prepoznatljiv lagani ritam, melodiju što se ponavlja i jednostavnu, predvidivu strukturu. U njima nema iznenadnih tonova niti pauza među notama, a melodija lagano teče. Ritam je ljuljškav i obično prati otkucaje srca, što bebu podseća na vreme kad je bila u stomaku.

Zato se ne premišljajte, već odaberite nekoliko uspavanki koje prijaju vašoj bebi, a zatim ih ponavljajte svake večeri. Bebi će one s vremenom postati znak da je vreme za spavanje, pa dok dođete do druge strofe – ona će već uživati u carstvu snova.

KAKO DA POSTIGNETE NAJBOLJI EFEKAT

Da bi uspavanka zaista umirila dete, za početak napravite adekvatnu atmosferu. Zamračite sobu, upalite prigušeno svetlo, uzmite bebu u naručje ili je ušuškajte u krevetiću, a zatim počnite da pevate, prvo nešto jačim glasom (kako biste joj privukli pažnju, posebno u trenucima kad je uznemirena), a onda sve tiše. Biće večeri kad ćete morati da ponavljate uspavanke nebrojeno puta, ali ne odustajte i ne menjajte repertoar. A kad vidite da je „zamotuljak“ spustio kapke, lagano ga položite u krevetić i napustitie sobu, pevajući sve vreme – kako se detetu san ne bi prekinuo zbog naglog prestanka pesme. A što se repertoara tiče, tu već morate eksperimentisati. Nekim bebama prija kad im se peva uvek ista pesma, dok druge vole da čuju više različitih melodija koje se vrte ukrug. Pratite reakciju svoje bebe – tako ćete otkriti šta joj prija.

Uspavanka vam može pomoći i ukoliko se beba probudi usred noći bez određenog razloga. U tim trenucima trudite se da izbegnete direktan pogled, jer beba će to shvatiti kao poziv na druženje, a uspavanku „odmumlajte“ kako je vaše otvaranje usta ne bi još više razbudilo. Možete probati da ostanete na vratima, ili čak van sobe, te da odatle otpevate poznatu umirujuću melodiju, koja će bebi pružiti preko potrebni osećaj sigurnosti i pomoći joj da se ponovo uspava.

IGRAJTE SE REČIMA

Ukoliko primetite da vam poznate uspavanke ne pomažu da pridobijete bebinu pažnju, a uz to vam se čini da vam početak pevanja nije uspešan kao ranije, kad je beba bivala očarana prvim tonovima i rečima – pokušajte s uspavankama iz drugih govornih područja. Verovatno znate da otpevate „Frere Jacques“ (bez obzira na to što nijedan poznavalac francuskog jezika ne bi razumeo vašu interpretaciju), ili „Twinkle, twinkle, little star“. Detetu će susret s novim jezikom i vaš neobični izgovor reči (bebe dobro prepoznaju kad neko priča na stranom jeziku) biti veoma zanimljivi, te ćete sigurno ugrabiti njegovu pažnju. Možete probati i da ubacujete nove reči u već poznate uspavanke, ili pak da pomenete bebino ime kad god je to moguće. A kad se mali muzikant „upeca“ i počne vas pažljivo slušati, polako se vratite na poznati, uspavljujući repertoar.

KAD IH DECA PRERASTU

Stručnjaci sve češće upozoravaju na to da su deca pod stresom zbog velikih očekivanja i brojnih obaveza u veoma ranom uzrastu. Tu uspavanke mogu imati terapeutski efekat. Zato, ne prestajte da pevate ni kad beba konačno bude u stanju da prespava celu noć, ili kad se vaš trogodišnjak počne samostalno uspavljivati. Čak će i predškolcu prijati vaš glas i poznata melodija nakon stresnog dana u vrtiću, silnih grafomotoričkih vežbica i sl. Tek kad vam mališan saopšti da mu je dosta – možete prestati (iako nije loše da nakon nekog vremena proverite je li zaista to i mislio).

ZAŠTO SU USPAVANKE DOBRE

Osim što su jedan od najboljih načina da umirite ili uspavate dete i što pozitivno utiču na zdravlje, uspavanke imaju još neke prednosti.

– Budući da uspavanke imaju običan i jednostavan jezik, koji obiluje ponavljanjem, deca ih lako uče, što dalje pozitivno utiče na razvoj govora i bogaćenje rečnika. Prema nekim istraživanjima, deca koja su svakodnevno slušala uspavanke bila su jezički ispred vršnjaka koji nisu imali takvu vrstu podsticaja.

– Imaćete čvršću i bolju vezu sa svojom bebom. Ukoliko stalno pevate bebi, ona će imati utisak da ste uvek s njom, a takođe će biti emotivno sigurnija i učiti kako da komunicira s vama. Njen prvi „odgovor“ na vaše pevanje biće pokušaj da „promumla“ poznatu melodiju dok vas gleda pravo u oči.

– Tokom pevanja uspavanke – bebin mozak je veoma aktivan i stimulisan, što pozitivno utiče na njegov razvoj.

POČNITE PEVATI JOŠ U TRUDNOĆI

Bebino čulo sluha razvija se već oko 16. nedelje trudnoće. Iako bebe čuju selektivno, veoma dobro prepoznaju majčin glas. Zapravo, nerođena beba čuje i majčin spoljašnji glas i eho što dolazi iznutra. Ti su zvukovi zapravo bebin „most“ ka spoljašnjem svetu – oni će joj nakon porođaja znatno olakšati adaptaciju.

Zato, nemojte se ustručavati niti se pitati ima li smisla da pevate svojoj „loptici“. Što pre počnite pevušiti uspavanke – i videćete koliko će beba biti mirnija. Zahvaljujući ranoj pripremi, nakon porođaja ćete mnoge neprijatne situacije moći da rešite pevanjem.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije