17.01.2018 Nežni kutak

Čudesna moć maminog dodira

Zamislite da u obližnjem supermarketu prodaju svemogući melem koji sigurno umiruje bebu, pospešuje njen san i čini je zadovoljnom i srećnom. Nema sumnje da bi sve mame odmah pojurile da ga kupe. Ali taj čarobni preparat vi već posedujete. Onog trenutka kad postane majka, žena zaista razvija predivnu supermoć, a sigurni smo da ste je dosad već koristili. Sećate li se da je beba odmah prestala da plače kad ste je uzeli iz krevetića i držali u naručju, da ste svog mališana instinktivno zagrlili kad je zakročio u vrtić, ili da ste mu odmah protrljali bolno koleno kad se udario? Čudesna sposobnost da utešite dete ne može da se kupi – već je imate u rukama.

Moć dodira neprocenjiva je za bebe od prvog dana rođenja, ali ne gubi na značaju ni dalje, tokom odrastanja i kasnije u životu. Ne morate čekati da beba bude uznemirena da biste upotrebili svoju čudesnu moć dodira. Ako uključite više nežnog kontakta u dnevnu rutinu deteta, primetićete da će postati smirenije i zadovoljnije, bilo da se radi o novorođenčetu ili mališanu koji već hoda i istražuje svet.

Dodir je za dete jednako važan kao i hrana“, kaže doktorka Tifani Fild sa Instituta za proučavanje dodira u Majamiju. „Dodir je vrlo važan način komunikacije s bebom. Preko njega ona se oseća sigurnom, zaštićenom, voljenom, zbog čega postaje smirena, zadovoljna i lakše uspostavlja ritam spavanja. Nikada nije suviše rano – ili suviše kasno – da počnete!“

Moćni napitak

Svi znamo koliko prija držanje za ruke i maženje, a naši najmlađi istog su mišljenja. Postoji i jak razlog zbog čega je to tako. „Prilikom nežnog telesnog kontakta, kao što su držanje za ruke, grljenje i maženje, stimulišu se receptori koji se nalaze tik ispod kože“, objašnjava Tifani. „Ti receptori šalju signale mozgu za lučenje oksitocina, hormona sreće, te prestanka lučenja kortizola, hormona stresa.“

A dobrobit je obostrana. Jer stimulisanjem receptora u koži deteta podstičete i svoje receptore. „Kad se i majka i dete osećaju opušteno, ispunjen je preduslov za stvaranje jakih emotivnih veza. A veza nastala dodirom posebno je jaka. Prema rezultatima istraživanja, čak 70% majki koje su imale povez preko očiju moglo je da prepozna svoju bebu samo na osnovu dodira.

Postoji još dobrih strana nižeg nivoa kortizola u krvi

Kortizol ubija bela krvna zrnca koja deluju kao prva odbrambena linija našeg imunosistema u kontaktu s virusima i bakterijama“, dodaje Tifani. „Ako snagom dodira održavate niskim nivo kortizola u organizmu svoje bebe, znači da će ona biti zdravija i manje podložna bolestima.“

Pored svega navedenog, naučno je potvrđeno da bebe koje češće uživaju u nežnom roditeljskom dodiru bolje spavaju. „Tokom istraživanja, roditelji su svako veče masirali bebe tokom deset minuta pre nego što bi ih stavili na spavanje. Ustanovljeno je znatno poboljšanje noćnog sna i niži nivo razdražljivosti među svim bebama koje su učestvovale u istraživanju.“

Najbolji učinak

Da li je važno kako ostvarujete fizičku vezu s mlišanom? „Za najbolji učinak, najvažnije je da dodirom ostvarite pomeranje kože“, kaže Tifani. „Dok dete držite za ruku, nežno mu je masirajte palcem. Dok ga grlite, dlanom mu lagano kružite po leđima, kao da ih nežno trljate. Posle kupanja, možete zaista i da izmasirate dete. Sve zavisi od uzrasta i trenutka, ali svaki od navedenih načina uspostavljanja fizičkog kontakta za njega će biti opuštajuće i poslaće mu jasnu poruku da je voljeno i zaštićeno.“

Šta god da radite, postoje načini da svoj dodir učinite još prijatnijim. Važni su i toplota prstiju, kao i jačina pritiska. „Na osnovu rezultata sprovedenih istraživanja, ustanovljeno je da bebama ne prijaju lagani dodiri koji ih golicaju i zbog kojih se grče i izvijaju. Niži krvni pritisak i sporiji srčani rad, odnosno veća opuštenost, primećeni su posle dodira umerenog pritiska“,

Da biste pojačali dejstvo ovog čarobnog napitka, dlanove uvek protrljajte jedan od drugi, kako biste zagrejali šake i prste pre direktnog kontakta s bebinom kožom. „Istraživanja pokazuju da se bebe lakše i bolje opuste kad se prilikom masaže koristi ulje, jer je tada fizički kontakt zapravo prijatniji, i za roditelja i za bebu“, objašnjava Tifani.

Stariju ćerku počela sam da masiram još kao bebu od nekoliko dana. Kad sam kasnije dobila sina, shvatila sam da su nam ti zajednički trenuci nežnosti neophodni da ona što lakše prebrodi početni period navikavanja na novog člana. I dalje ih masiram oboje, jer smatram da je to jedan od najlepših načina za uspostavljanje i jačanje fizičke i emocionalne veze.“

Svaka beba voli drugačiji dodir

Neke bebe uživaju u laganoj masaži leđa, a nekima prija dodir po tabanima. Neće vam trebati mnogo vremena da otkrijete koji tip masaže i na kojem delu tela vaša beba najviše voli. „Ne postoje pravila, jer svaka beba preferira drugačije dodire“, kaže Tifani. „Neke bebe se opuste dok im se masira glava, a druge dok im se trljaju noge. Tokom prvih nekoliko meseci najbolje je da se pridržavate jednostavne tehnike masaže, odnosno laganog i pažljivog maženja bebine kože tako da je lagano pomerate. Možda će biti dovoljno i da joj samo nežno pružate i savijate ruke i noge. Kako bude rasla, verovatno će više uživati u različitim masažama različitih delova tela. Tehnika koja se pokazala vrlo korisnom jeste tzv. muženje, prilikom koje obema rukama obuhvatite detetovu ruku ili nogu i povlačite ih gore-dole, a deci prija i kad im prstima iscrtavate različite oblike po telu.“

Primetićete i da bebama ne prijaju uvek isti dodiri. S vremenom ćete naučiti da menjate tehniku zavisno od doba dana ili raspoloženja. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da bebu koja plače najbolje umiruju lagano lupkanje ili maženje po leđima i nežna masaža ili maženje nogu. Da umirite bebu koja se nervozna budi posle popodnevne dremke, najdelotvornijim se pokazalo ako je dodirujete po licu, stopalima ili stomaku. Kako se osamdeset odsto komunikacije s bebom odigrava preko pokreta njenog tela, najbolje je da posmatrate njene reakcije da biste otkrili šta joj najviše prija. „Ako vam se čini da joj odgovara to što joj radite, samo nastavite“, savetuje Tifani.

Svog mlađeg sina nosim u marami otkako je napunio mesec i po. Osećaj da je tu uz mene, da ga grejem svojim telom dok idemo u prodavnicu ili kad starijeg sina pratim u školu, potpuno mi je prirodan i neopisivo lep.“ Đina Klark, majka dvogodišnjeg Bena

12 TRENUTAKA ZA ČAROLIJU

ZAMOLITE DETE DA VAM PROTRLJA ŠAKE

Igrajte se tako da dete zamolite da vam nanese losion po rukama. Recite mu da vam pokaže kako bi ono volelo da njega neko mazi po šakama, pa mu to posle i priuštite.

POGAĐANJE OBLIKA

Zamolite dete da vam prstićem crta oblike po leđima i pokušajte da ih pogodite. Zatim vi njemu to isto radite i pustite ga da pogađa.

STOMAK UZ STOMAK

Skinite majice i vi i dete i pustite ga da leži na vašem stomaku. Deca obožavaju da osete toplinu majčinog tela.

DRŽANJE ZA RUKE

Ako imate malu bebu, pružite joj prst kako bi ga uhvatila ručicom i držala dok joj čitate knjigu. Ukoliko je dete malo veće, držite se za ruke dok mu čitate priče i zamolite ga da okreće stranice umesto vas.

PRANJE RUKU

Iskoristite pranje ruku za kontakt koža na kožu. Zajedno stanite pored lavaboa (dete na stoličici) i utrljajte mu sapun po rukama tako da nežno trljate prst po prst pre nego što ih isperete vodom.

JUTARNJE MAŽENJE

Uvedite običaj porodičnog jutarnjeg maženja za vikend. Zamolite partnera da bebu donese u vaš krevet, smestite je između vas i uživajte.

BORBA PALČEVIMA

Kako dete bude raslo, trudite se da održavate kontakt koža na kožu kroz igru. Isprepletite prste, a palčevima pokušavajte jedno drugom da zarobite palac.

DORUČAK U MARAMI

Ako spavate odvojeno od bebe, nadoknadite fizički kontakt tako što ćete je odmah ujutru staviti u maramu i podići majicu tako da njen obraz bude uz vašu kožu.

MASAŽA LEĐA PRED SPAVANJE

Uvrstite masažu leđa u večernju rutinu pre spavanja. Bebu ili dete masirajte preko pidžame ili zavucite ugrejanu ruku ispod nje i mazite ili masirajte po leđima dok čitate priču za laku noć.

IGRA USNULOG TATE

Igrajte se tako da se pretvarate da tata spava na podu, a da dete treba na njega da se popne tako da ga ne probudi. Ako ga probudi, biće bučno i „mokro“ izljubljeno po stomačiću.

ZAJEDNIČKO KUPANJE

Zajedničko kupanje odlična je prilika za uspostavljanje kontakta koža na kožu. Obucite kupaći kostim, ubacite kantice i sapunicu i uživajte u igranju!

OVAJ MALI PRSTIĆ IGRICA

Igrice kao što su „Ovaj mali prstić je otišao na pijacu…“ uključuju dodirivanje, i vaše dete će ih sigurno obožavati baš kao što ste ih voleli i vi kad ste bili mali.

VREME ZA MAŽENJE

Divno je tokom dana iskoristiti priliku i uključiti telesni dodir u svakodnevne aktivnosti, kao na primer maženje deteta po kosi dok zajedno gledate crtani film ili držanje za ruku, ali odrediti deset minuta svakog dana samo za maženje pravi ogromnu razliku. „Sva naša istraživanja pokazala su da je primetna velika razlika u kvalitetu sna i ponašanju deteta tokom dana ukoliko se u deo večernje rutine uključi masaža ruku, šaka ili leđa“, kaže Tifani. A bolji san deteta, znači i bolji san roditelja!

Zašto ne biste onda odredili svaki dan vreme za maženje s detetom? Predložite i ostalim članovima porodice da urade isto. „Istraživanje prilikom kojeg su tate masirale bebe pokazalo je da su tate postale nežnije, opuštenije i bolje u razumevanju potreba svojih beba“, kaže Tifani. „Stariji braća i sestre poželeće i sami da se maženjem i masiranjem povežu s novim članom porodice, a tako će i sami postati opušteniji, smireniji i naučiće se nežnosti“.

Drage mame, sve je u vašim rukama!

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije