01.09.2017 Nežni kutak

Duda-varalica: ZA i PROTIV

Duda je vrlo često dovoljna da smiri plač nemirnog i uplakanog deteta. No, neka uvrežena mišljenja dovode u sumnju mlade mame, pa ne znaju da li treba da je ponude svom detetu ili ne. Pogledajmo koje teorije su ispravne, a koje su predrasude još uvek prisutne kada se govori o dudi-varalici, šta je u njima tačno, a šta netačno.

Infant baby boy sleeping peacefully with pacifier

Dete koje cucla je razmaženo

Netačno
Osećaj za sisanje kod dece je vrlo razvijen još od prvih meseci života. Svaka majka to može proveriti ako jednostavno stavi prst pokraj usta deteta i posmatra njegovu reakciju: beba odmah okrene glavu i počinje da miče usnama. Da je impuls za sisanjem manje izražen, novorođenče bi imalo ozbiljnih teškoća pri hranjenju iz majčinih grudi, jer detetovi usisaji, da bi mleko izašlo iz grudi, moraju biti snažni i produženi. Cucla se može smatrati efikasnim sredstvom za zadovoljenje želje za sisanjem, koja je vrlo izražena kod svakog deteta. Ideja da se radi o „poroku“ posledica je kulturoloških stavova i potiče iz vremena kada su neki vaspitači smatrali da bi trebalo ukinuti, kazniti ili bar svesti na najmanju meru sve ono što kod dece izaziva zadovoljstvo, uključujući i cuclu.

Deca koja sisaju nemaju potrebu za dudom

Tačno i netačno
Teorijski, novorođenčad koja se hrani majčinim mlekom potpuno zadovoljava instinkt za sisanjem, jer se dojenje po pravilu produži i traje duže od vremena potrebnog za ispijanje flašice. Dakle, deca koja se hrane majčinim mlekom ne bi trebala da imaju posebnu potrebu za cuclom. Ipak, povremena upotreba cucle može poslužiti za ublažavanje kriza plača ili trenutaka nemira do kojih može doći uprkos dojenju.

Deca koja cuclaju imaju krive zube

Tačno i netačno
Cucla koja se svaki dan satima drži u ustima, posebno u vreme nicanja zuba pa nadalje, mogla bi zapravo da utiče na rast zuba. U svakom slučaju rizik se smanjuje na minimum ako od početka insistirate na cucli sa pljosnatom glavicom, koja prati prirodni oblik nepca. Takođe treba naglasiti da mnoga deca, kojima se ne ponudi cucla, vrlo brzo nauče da sisaju palac, što može mnogo više štetiti rastu zuba i za razliku od cucle, palac je detetu uvek na raspolaganju.

Duda se oduzima kada dete napuni dve godine

Netačno
U principu nije ispravno detetu oduzeti cuclu dok je ono samo ne odbaci. A nemoguće je odrediti najbolji period da se to dogodi. Dakle, bolje je ne forsirati i pričekati da dete postane ravnodušno prema sopstvenom mamcu, što se obično i događa između druge i treće godine, naročito ako se na dete ne vrši pritisak u tom smislu. Naime, deca kao imaju specijalnu antenu kojom mogu osetiti želju roditelja da ih liše cucle. U trenutku kad osete njihovu nameru, nastoje da još više razviju interesovanje za cuclu varalicu. Takođe treba dodati da deca, kojima se cucla oduzme na netaktičan način, često otkriju palac koji im je do tada bio nepoznat.

Duda umočena u šećer je štetna

Tačno
Ne preporučuje se ni u kom slučaju umakanje cucle u šećer ili med pre nego što je pružite detetu. Ova loša navika može štetiti pre svega mlečnim zubićima koji su tek izbili, jer slatke stvari pogoduju razmnožavanju bakterija koje nagrizaju zubnu gleđ i proizvode karijes. Ali ne samo to: nije dobro navikavati dete na preslatke ukuse, jer na taj način bi se mogla razviti izrazita sklonost deteta prema slatkom, što u budućnosti dovodi do rizika od preterane debljine.

Duda se mora sterilizovati svakog dana

Tačno
Cucla može biti prenosilac klica, naročito kada njen vrh počne da puca. Dakle, vrlo je bitno, posebno dok je dete vrlo malo i njegov odbrambeni sistem još nije toliko delotvoran, sterilizovati cuclu prokuvavanjem ili uranjanjem u rastvor vode i specijalnog dezinfekcijskog sredstva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije