07.12.2017 Nežni kutak

Koža moje bebe je suva! Šta da radim?

Svaka četvrta beba ima suvu kožu, zbog čega je podložnija obolevanju od ozbiljnijih kožnih bolesti. Evo šta sve možete da učinite da biste predupredili problem…

Kontrolišite vlagu u vazduhu

Stavite u detetovu sobu ovlaživač vazduha, kako biste lakše kontrolisali postotak vlage u njemu i na taj način pomogli hidrataciju bebine kože. Tokom veoma hladnih dana, pametnije je da bebu toplije oblačite nego da pojačavate grejanje, jer ono „ubija“ vlagu vazduha.

Ne preterujte sa kupanjem

Neiskusni roditelji svakodnevno kupaju bebu da bi njihovo čedo bilo čisto i mirišljavo. Međutim, ako beba ima suvu kožu, svakodnevno kupanje dodatno će joj isušiti kožu. Zimi kupajte bebu svaki drugi ili pak treći dan, i redovno je mažite hidratantnom kremom. Iz istog razloga, nemojte je ni predugo kupati – desetak minuta boravka u vodi, više je nego dovoljno bebi sa suvom kožom.

Ne kupajte je previše toplom vodom

Za kupanje koristite toplu, a ne vruću vodu! Osim što može da je opeče, previše topla voda dodatno isušuje gornji sloj kože.

Oblačite joj samo pamučne bodiće

Postarajte se da prvi sloj bebine garderobe,koji ide uz telo uvek bude od čistog pamuka. Kada izlazite napolje, preko pamučne odeće obucite joj vunenu ili onu od termomaterijala. Ali pazite da joj ovi materijali ne dolaze u kontakt sa kožom, jer će joj pogoršati svrab i neprijatni osećaj zatezanja.

Vodite računa čime tretirate odeću

Bebinu odeću perite odvojeno od odeće ostatka porodice. Nemojte koristiti jake derdžente i omekšivače za veš, već one sa oznakom „sensitive“. U protivnom, bebine tegobe će se pogoršati. Naša preporuka je da isprobate deterdžent Persil Sensitive i omekšivač Silan Sensitive. Ovi proizvodi su dermatološki testirani i preporučeni od Evropskog centra za istraživanje alergija (ECARF). Njihova blaga formula odgovara i najosetljivijoj koži.

Kada je vreme za lekara?

Redovno pregledajte bebinu kožu i proveravajte da li je suva ili crvena. Čim primetite promene koje se ne povlače, odvedite dete lekaru da utvrdi o čemu je reč. Crvena i suva koža mogu biti indikacija ihtioze, genetske bolesti, ekcema ili nekog drugog alergijskog oboljenja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije