11.09.2017 Nežni kutak

Opet stiže beba!

Proširenje porodice za još jednog člana veliko je ushićenje za buduće roditelje. Ali, šta se dešava u glavici prvorođenog deteta? Nije realno očekivati da ono bez problema prebrodi dolazak nove bebe u kuću i „tranziciju“ od mezimčeta i jedinčeta u starije dete. Potrebno je da mu pomognete u tome.

Evo nekoliko korisnih saveta – kako to da izvedete:

* Tokom trudnoće, zajedno gledajte slike beba, povedite starije dete sa sobom na ultrazvučni pregled ili kod prijateljice koja ima bebu – tek toliko da se navikne. Pričajte mu/joj o tome da novorođenčad mnogo plaču i dosađuju, ali da im moramo pomoći jer smo mi „veliki“ a oni mali.

* Kupite starijem detetu poklon „od mlađeg brata/sestre“. Na taj način ćete mu preneti poruku da ga mališa voli i da je on i dalje „glavna faca“ u kući.

* Kada se iz porodilišta vratite kući, potrudite se da neko drugi nosi novorođenče, tako da vam ruke budu slobodne da prihvate starije dete u naručje. Obradujte mu se kao nikada do tada – ovo je veoma važan trenutak!

* Dopustite mu da vam pomaže u poslovima oko nege i hranjenja bebe. Starije dete će se tako osetiti „bitnim i važnim“ te mlađeg brata ili sestru neće doživljavati kao rivala već kao vašu i svoju obavezu.

* Svima koji dođu da vide bebu recite da obavezno kupe i poklončić za starije dete.

* Ukoliko starije dete oseća ljubomoru, nemojte ga grditi već razgovarajte sa njim, nežno i pažljivo. Omogućite mu da izrazi svoja osećanja kakva god da su.

* Pošto ćete biti prilično zauzeti oko dojenja i brige oko novorođenčeta, neka vaš suprug udvostruči vreme provedeno sa starijim detetom: neka ga vodi u bioskop, pozorište lutaka, bazen… I obavezno neka mu naglasi da se njih dvoje super zabavljaju dok se „mama i beba smaraju“.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije