07.11.2017 Nežni kutak

Promene na bebinoj koži zbog kojih ne treba da brinete, ali kojima morate posvetiti pažnju

Kada novorođenče dođe na svet, njegova koža nije čista i ružičasta kao koža beba „starih“ nekoliko meseci. Evo o kakvim promenama je reč…

Hematomi i petehije

Prolaskom kroz porođajni kanal ili vađenjem bebe carskim rezom može doći do pojave hematoma i petehija, odnosno, manjih ili većih potkožnih krvarenja. Hematom je krvni ugrušak koji izgleda poput masnice, može da bude različite veličine, a nalaze se na glavi, rukama, nogama, zavisno od položaja deteta pri porođaju. Petehije ili krvne pege manifestuju se pojavom crvenih tačkica na koži crveno-ljubičaste boje, koje nastaju usled sićušnog krvarenja nekog krvnog kapilara, a mogu se nalaziti po licu, trupu, preponama. One ponekad mogu biti tako guste da celo lice bebe poprimi ljubičastu boju.

Eritem (crvenilo)

Crvenilo kože normalna je i uobičajena pojava u prvim danima života, posebno kod prevremeno rođene dece.

„Mermerni“ izgled kože

Usled nestabilnosti cirkulacije i velike osetljivosti na hladnoću, bebina koža je promenljive boje. Ručice i nožice imaju tamniju, gotovo ljubičastu boju, a na bebinom telu smenjuju se područja blede i ljubičaste boje, tako da koža pomalo podseća na mermer.

„Rodin ujed“

Na licu novorođenčeta, u području kapaka, korena i vrha nosa, na čelu, iznad gornje usne i na zatiljku, mogu se videti tamnocrvene mrlje različitog oblika. To su vidljiva područja kapilara, jer je bebina koža tanka pa se „providi“. Sazrevanjem koža će zadebljati pa će ove mrlje spontano nestati.

Savet: ako ste u nedoumici zbog onoga što vidite na koži svoje bebe, odmah pitajte pedijatra o čemu se radi, kako biste izbegli nepotrebnu zabrinutost.

Urtikarija

U prvim danima života bebe često se javlja sitan crvenkast osip koji uglavnom zahvata lice, grudi ili čak celo telo i najčešće ne zahteva nikakvo lečenje. Njegova pojava u kasnijem životnom dobu posledica je dodira sa sintetikom, vunom ili odećom i posteljinom koja nije dobro isprana kao i pojava tzv. urtikarije koja je uglavnom izazvana hranom koja ne odgovara bebi, a koja putem majčinog mleka dospeva u bebin organizam.

Milije

Sitne beličaste bubuljice na licu novorođenčeta, koja podsećaju na zrnca griza nisu ništa drugo do začepljeni izvodni kanali lojnih žlezda i ne treba ih dirati.

„Pelenski“ osip

Jedna od najčešćih promena na bebinoj nežnoj i osetljivoj koži javlja se u obliku svetlocrvenih tačkica u predelu tela koji pokriva pelena (otuda i ime). Javlja se kao reakcija kože na mokraću ili stolicu, a može da bude uzrokovana i reakcijom na hemijske sastojke pelena za jednokratnu upotrebu. Ukoliko je u pitanju ovo poslednje, jednostavno promenite vrstu pelena (isto je i sa maramicama za jednokratnu upotrebu). Ako do osipa dođe iako upotrebljavate pamučne pelene, to znači da ne koristite odgovarajući deterdžent i omekšivač za veš.

Za održavanje pelena, garderobe, posteljine i svega sa čim bebina koža dolazi u dodir, potrebno je koristiti specijalno formulisane proizvode. S tim u vezi, preporuka je isprobati deterdžent Persil Sensitive i omekšivač Silan Sensitive. Ovi proizvodi su dermatološki testirani i preporučeni od Evropskog centra za istraživanje alergija (ECARF), jer njihova blaga formula odgovara i najosetljivijoj koži.

Nega nežne bebine kože

Za optimalnu negu kože novorođenčeta preporučuje se da upotrebu kozmetike svedete na minimum. Novorođenče jednostavno kupajte običnim dečijim sapunom, zatim kožu dobro osušite i ne mažite je raznim losionima, gelovima ili uljima (ako za to nema potrebe). Jedino je oko analnog otvora i u preponama dobro naneti tanak sloj dečije kreme, kako bi se sprečila iritacija kože mokraćom. Pre nego što počnete da nanosite bilo koje ulje ili kremu kod dece sa izrazito suvom, perutavom kožom, posavetujte se sa dermatologom.

5 saveta o prepovijanju

1. Kako bebe piške i do dvadesetak puta dnevno, važno je da prvih nekoliko meseci menjate pelene svaka dva do tri sata, što znači, oko osam puta dnevno. Nema pravila koje propisuje da li to mora da bude pre ili posle jela, jer je pražnjenje bebinih creva vrlo učestalo. Mokraća obično ne nadražuje dečiju kožu, ali to čini kiseli sadržaj stolice, pa bi bilo dobro da pelene promenite što pre kada se dete probudi. Ali, nikad ne budite dete samo zato da biste ga prepovili.

2. Prepovijanja proredite posle šest do osam nedelja, jer će dete u tom periodu produžiti razmak između dva hranjenja, i uspostaviti neki predvidljiv ritam.

3. Ako je dete kakilo, koristite preostali čisti deo pelene kako biste to odstranili. Zatim nežno dovršite pranje komadićem vate koju ste potopili u mlaku vodu ili to uradite vlažnim maramicama namenjenim nezi bebine kože.

4. Ako imate devojčicu, pazite da je čistite od piše prema guzi, kako biste sprečili ulazak bakterija u matericu.

5. Dobro osušite kožu. Vlaga oštećuje gornji sloj kože, pa se ona lako upali. Pažljivo čistite pregibe u kojima se zadržava nečistoća. Ostavite dete da neko vreme uživa bez pelena, jer će to oraspoložiti i bebu i vas.

6. Kožu namažite dečijom kremom. Nije potrebno da stavljate losion ili dečiji puder (osim u posebnim situacijama).

Savet plus

Ako je i pored svih mera predostrožnosti guza vaše bebe crvena i upaljena, evo i jednog recepta iz „prirodne“ apoteke:

Tri kašičice crnog čaja prelijte sa četvrtinom litra vrele vode. Procedite čaj i dodajte ga u bebinu kupku, pazeći da temperatura vode bude odgovarajuća. Bebu stavite u kadicu jednom dnevno, a posle kupanja detetovu guzu dobro obrišite i namažite odgovarajućom kremom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije