beba spava na rukama
09.01.2018 Nežni kutak

Prva tri dana s bebom…

Čestitamo! Posle devet meseci iščekivanja konačno u naručju držite svoju bebu. Pred vama su čudesni trenuci koje ćete pamtiti zauvek, dani u kojima ćete se vaš mališan i vi navikavati jedno na drugo, ali i određene promene što će pogoditi i vaše telo, koje je do malopre u sebi nosilo nov život. Ne dozvolite da vam bolovi, brige, neprospavane noći, strah i nesigurnost pokvare prve dane s vašim mezimčetom. Otkrijte šta vam može zadavati „glavobolju“ i predupredite moguće probleme.

Bolna rana

Da bi se međica zaštitila od nekontrolisanog pucanja prilikom porođaja, radi se hirurški zahvat poznat kao epiziotomija. Babica procenjuje i, ukoliko je potrebno, pravi rez na koži i potkožnom tkivu u dužini od nekoliko centimetara. Nakon porođaja, kad se odlubi i posteljica, zbog čega dva sata ležite na porođajnom stolu, pregleda se grlić materice, vagina i međica i potom se epiziotomija ušiva. U prvim satima možete ublažiti bol tako što ćete odmarati i truditi se da se ne dižete iz kreveta. Prilikom ustajanja iz ležećeg položaja prvo se okrenite na bok, pa se tek onda oslonite na noge. Dok rana ne zaraste, trudite se da bebu dojite u ležećem položaju. Takođe, poželjno je da se prvih dana što manje krećete, da ne podižete ništa teško i ne radite poslove koji vas mogu zamoriti.

Vrlo je važna ispravna higijena rane kako bi se izbegla moguća infekcija. Sušite je kad god ste u prilici i tretirajte je antiseptičkim sprejom po preporuci medicinskog osoblja. Stavite ispod sebe podlogu koja će upijati krv, lezite, savijte noge u kolenima i pustite da se rana suši na vazduhu. Izbegavajte nošenje donjeg veša. Ukoliko vam je baš neophodan, onda neka to budu mrežaste gaćice. Uloške redovno menjajte i nikad ih natopljenje nemojte dugo držati na rani. Nakon svake nužde perite se mlakom vodom, ne koristeći sapune ili kupke.

Kad će krvarenje prestati

Četiri do šest nedelja nakon porođaja materica iz sebe izbacuje ostatke krvi, sluzi i površnog epitela, tzv. lohije. One će u početku biti svetlocrvene boje, posle nekoliko nedelja postaju braonkaste, da bi se zatim izbistrile do beličastog sekreta. Posebnu pažnju obratite na količinu krvi koja ističe posle porođaja. Ukoliko premašuje količinu normalnog menstrualnog krvarenja, postoji opasnost da je deo posteljice zaostao u materici. Ako to primetite – hitno pozovite dežurnog ginekologa!

Ono što ponekad uplaši porodilje jeste pojačavanje krvarenja neposredno nakon dojenja. To je sasvim normalno! Rezultat je povezanosti bebinog sisanja i lučenja hormona oksitocina, koji izaziva istovremeno grčenje glatkih mišića materice i glatkih mišića mlečnih kanala.

Pražnjenje creva i bešike

Nema razloga da se plašite, rana vam se ne može „rašiti“ ukoliko budete imali tvrdu stolicu. Ne bi bilo loše da prvih dana povedete računa o ishrani, koja bi trebalo da bude bogata vlaknima, voćem i povrćem. Pijte dovoljno tečnosti, optimalno tri litra dnevno. U prva 24 sata nakon porođaja možete imati i problem s otežanim mokrenjem. Može se dogoditi da osetite potrebu, ali i da pored toga nećete moći da mokrite. Prvi put ćete to probati da uradite kad vas smeste u porodiljsku sobu, a do toaleta će vas odvesti sestra jer ćete u prvim satima još biti slabi i iscrpljeni. Međutim, važno je da bešiku ispraznite šest sati nakon porođaja kako biste izbegli infekciju urinarnog trakta.

Prvi podoj

Ukoliko ste se porodili vaginalno, dva sata nakon porođaja boravićete u porođajnoj sali. Ako nije bilo komplikacija, beba će biti blizu vas. Nalazi se na grejnom stolu i, ukoliko je vidite, možete posmatrati njene prve reakcije na ovaj svet. Dete će pregledati pedijatri i oceniti joj boju kože, srčanu radnju, refleksni nadražaj, mišićni tonus i disanje. Posle dva sata provedena u porođajnoj sali osoblje će vas odvesti na porođajno odeljenje, gde ćete, u okviru bejbi frendli programa, biti smešteni sa svojom bebom. Tada ćete je i prvi put podojiti. Ona nakon rođenja ima izražen refleks sisanja i lakše će uhvatiti bradavicu. Ukoliko vam u porodilištu naglo nadođe mleko, tražite od sestre da vam pomogne u izmlazanju i savetuje vam kako da prevaziđete moguće komplikacije.

Ah, taj san!

Najbolji savet koji vam neko može dati posle porođaja jeste da dane u porodilištu iskoristite za odmor. Probajte da spavate kad god spava vaša bebica. Jedan sat dnevne dremke je kao dva sata noćnog sna. Energija će vam biti potrebna čim stignete kući! Neispavanost vas može učiniti razdražljivim, nervoznim, a ako tome još dodate podivljale hormone – dobićete pravi Molotovljev koktel! U porodilištu u kome postoji bejbi frendli program i beba je s vama sve vreme možete zamoliti osoblje da odnesu dete tokom noći ili kad osetite da ste slomljeni od umora. Zbog toga nećete biti loša majka. Ukoliko ste odlučili da dojite, tražite da vam sestre donesu bebu na podoje i da joj ne daju zamene u vidu adaptiranog mleka!

Stigli ste kući…

Pre svega, zakažite dolazak patronažne sestre, koja će vam prvih dana pokazati kako da negujete i hranite svoju bebu. Svaki njen dolazak iskoristite da je pitate sve što vas zanima. Bilo bi dobro kad biste mogli izbeći navalu znatiželjnih rođaka ili komšija. Ovo je period kad beba, suprug i vi treba da pronađete zajednički ritam i naviknete se jedno na drugo. Najmanje vam je potrebna gužva u kući! Probajte da im fino objasnite da trenutno želite malo vremena za bebu i sebe. Razumeće.

Vi jeste najbolja mama!

Prvih sati nakon porođaja osetićete veliko olakšanje – ipak ste obavile sjajan „posao“. Ponosne ste, srećne, umor gotovo da i ne osećate. Telefon će vam se usijati od poziva i poruka. Prijaće vam sve to. Već drugog dana, kad budete pomnije posmatrale svoju bebicu, držale je u naručju, dojile, može se javiti strepnja hoćete li umeti, da li ćete se snaći u novoj ulozi, hoće li biti dovoljno mleka, radite li sve ispravno… Svaku majku muče ovakve brige. U tim momentima imajte na umu da ste najbolja majka svojoj bebi i da sigurno sve radite kako treba. Ne upoređujte se s drugima. Roditeljstvo se ne uči preko noći, kao ni zbližavanje s detetom. Za uspešne odnose potrebni su vreme, strpljenje, ljubav i volja. Ne propustite čarobne trenutke sa svojom bebom, ona će tako brzo porasti!

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije