08.11.2017 Nežni kutak

Refleksologija: Tajna magičnog dodira

Jeste li znali da blaga i prijatna masaža stopala može poboljšati zdravstveno stanje, ne samo odraslih ljudi već i najmlađih mališana? Naime, naše telo prožeto je energetskim zonama, kojih je ukupno deset i one se mogu zamisliti kao energetski kanali, kroz koje teče životna energija. Delovanjem na određenu zonu stimulišu se svi organi koji su smešteni u njoj, a svaki organ, žlezda ili deo tela imaju svoju refleksnu tačku na stopalima. Desno stopalo odgovara desnoj strani tela, a levo – levoj, dok refleksolog tokom tretmana dodirom stimuliše više od 7.000 nervnih završetaka. Cilj je uspostavljanje prirodne ravnoteže među svim sistemima organizma, a pacijent se nakon blage masaže stopala oseća okrepljeno i opušteno.

Posebna bliskost s mališanom

S obzirom na to da je reč o blagoj masaži, refleksologija je pogodna i za bebe – efikasan je saveznik u otklanjanju različitih tegoba, ublažavanju bola i pratećih neprijatnosti. Bebironi posebno uživaju u ovoj masaži, jer im deluje kao igra i maženje, koji sami po sebi čine da se mališani osećaju smireno i opušteno. Budući da su bebine kosti meke, a stopala osetljiva, masaža se može definisati kao nežno trljanje s veoma blagim pritiskom. S primenom refleksologije može se početi već u prvim mesecima bebicinog života, i to ne samo kao s metodom za ublažavanje tegoba već i kao vidom prevencije. Naravno, veliki značaj za efikasnost tretmana ima i majčino raspoloženje, a trajanje masaže može se ograničiti na desetak minuta.

Olakšajte nicanje zubića

Ublažavanje tegoba izazvanih nicanjem zubića započnite upravo opisanom tehnikom opuštanja. Potom vrhovima palca prelazite preko unutrašnje i spoljašnje strane bebinog palca, povlačenjem horizontalnih poteza. To će poboljšati cirkulaciju u desnima i predelu usta. Refleksne tačke za zubiće nalaze se na prstićima – na desnom stopalu za desnu stranu desni, a na levom za levu. Masažom korena bebinog palca poboljšava se cirkulacija, a ako svoj palac rotirate ka srednjem delu stopala – delovaćete na nadbubrežnu žlezdu i smanjiti upalu. Nežnim dodirom masirajte celu površinu bebinog palca i tako ćete poboljšati cirkulaciju u predelu njene glavice, ali ne zaboravite da se tokom masaže vraćate na tačku solarnog pleksusa.

Stanite na put disajnim tegobama

Stimulacijom tačke solarnog pleksusa možete uravnotežiti bebino disanje, a na sredini prstića nalaze se refleksne tačke za sinuse. Ako vaše mezimče ima poteškoća s disanjem ili pojačano lučenje sekreta iz nosa, laganim pokretima masirajte sredinu prstića. U slučaju otežanog disanja preporučuje se i masaža predela ispod prstića – prva trećina stopala, jer je tu refleksna tačka za pluća.

Rešite se problema s varenjem

U slučaju problema s varenjem akcenat je na donjoj polovini bebinog stopala. Pokreti treba da budu nežni i kružni. Nakon primenjene tehnike opuštanja povlači se pet vertikalnih linija koje počinju od pete a završavaju se u tačkama gde se prstići spajaju sa stopalom. Potom se masaža usmerava na petu i donju polovinu stopala. I ovde važi pravilo da se počinje s desnim stopalom. Obavezno se stimuliše i solarni pleksus, kako bi se uznemirena beba umirila, dok će lagano masiranje srednjeg dela stopala kružnim pokretima delovati na predeo stomaka, a odlično je i za uspavljivanje. Tokom masaže bepca će dodatno umiriti i majčin glas ili prijatna muzika, a preporučuje se i da se prilikom tretmana koristi krema za bebe.

Za opuštanje…

Da biste opustili bebu, blago trljajte celu površinu stopala – kružnim pokretima palca prelazite od pete ka prstićima, a zatim nadole, ka peti. Palčevima naizmenično povlačite blage horizontalne pokrete po celom stopalu. Tačka za solarni pleksus zahvalna je za masažu i nalazi se na sredini prve trećine stopala (malo udubljenje) – beba je najopuštenija i najviše uživa upravo pri njenom stimulisanju. Tehnika opuštanja prvo se primenjuje na desnom, a potom na levom stopalu. Nakon toga se povlači pet zamišljenih vertikalnih linija, od pete ka prstićima, kao da se stopalo deli na pet jednakih delova. To su zone koje predstavljaju energetske kanale.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije