21.06.2018 Nežni kutak

Skriveni razlozi prejedanja: Zašto unosimo više kalorija nego što nam je potrebno?

Prejedanje je baš nezgodno. Kao prvo, možda niste ni svesni da to radite. Kao drugo, možda ne znate zašto toliko jedete, jer neki ,,okidači’’ su potpuno kontraintuitivni. Evo glavnih razloga zašto možda unosite previše kalorija i šta možete da uradite da biste to prestali da radite.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Marketing fitnes hrane
Svi znamo da nam jednostavan unos određene vrste hrane neće poboljšati kondiciju, ali nedavna studija objavljena u časopisu “Journal of Marketing Research” je ustanovila da kada unose hranu koja je označena kao fitnes hrana, neki od nas nesvesno jedu više, a vežbaju manje.

U studiji na Državnom univerzitetu Pensilvanije, „uzdržani” konzumenti (ljudi koji stalno vode računa o svojoj težini) dobili su identičnu užinu, s tim što je na jednoj stajala oznaka “probna mešavina”, a na drugoj “fitnes”, sa slikom patika na pakovanju.

Učesnici u studiji su zamoljeni da se pretvaraju da užinaju kod kuće, i dato im je osam minuta da probaju i ocene proizvod. U drugoj fazi studije, učesnici su imali priliku da vežbaju intenzitetom kojim žele na trenažnom biciklu.

Naučnici su ustanovili da, osim ako hrana nije posebno zabranjena u njihovoj ishrani, osobe koje su pokušavale da vode računa o težini su jele više fitnes užine nego probne mešavine. Isto tako, ovi konzumenti takođe nisu vežbali onoliko intenzivno koliko oni koji su pojeli probnu mešavinu, jer su očigledno smatrali da je hrana koja im je data zamena za vežbanje.

Rešenje
Na osnovu iskustva, najbolji način da se umanji uticaj marketinga hrane jeste da se podigne sopstvena svest. Analogija koja se često je vraćanje duga. U takvoj situaciji, vi pravite budžet i postavljate cilj da pažljivo razmislite kada nešto kupujete, umesto da kupujete impulsivno ili na osnovu emocija. Hrani se može pristupiti na isti način.

Pre nego što posegnete za nečim, proverite sa svojim organizmom da li ste gladni. Ako niste, razmislite zašto želite da jedete – da li vam dosadno, da li ste umorni, iznervirani, ili se bunite protiv suviše stroge dijete? Kada postanete svesni “okidača”, možete direktno da se suočite s njim.

A ako ste gladni, dobro razmislite šta je to što će vam omogućiti da ostvarite trostruki efekat – da ste siti (ali ne previše), zadovoljni i puni energije. Ako pakovanje ili marketing hrane nisu u skladu sa instinktom koji vam govori šta je vašem organizmu potrebno da biste se dobro osećali, onda je lako izbeći zamke marketinga.

 

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije