17.11.2017 Nežni kutak

Sve o nezi pupčane vrpce

Mnoge mame, posebno mlade plaše se da previjaju novorođenčetu pupak. Ali strahu nema mesta. Informišite se i ubuduće ćete ovaj poslić obavljati sigurno i bez stresa.

Postoje dva načina brige o vrpci

U jednom se savetuje da pustite da se vrpca prirodno osuši i nestane, da ne nanosite specijalne kreme ni gaze, osim ako vam doktor nije drugačije propisao. Bitno je da tokom tog perioda držite vrpcu suvom i čistom. Pelenu motajte ispod pupka, da bi vrpca bila izložena vazduhu i da ne bi došla u kontakt sa urinom. To će ubrzati zarastanje i smajtiti rizik od infekcije. Što je još veoma bitno, higijenu platnenih pelena, bodića i ostalih delova gaderobe koji dolaze u dodir s pupkom i uopšte bebinom kožom, održavajte odgovarajućim praškom i omekšivačom za veš, da biste izbegli pojavu iritacija na ovoj, posebno osetljivoj regiji. Naša preporuka je da isprobate deterdžent Persil Sensitive i omekšivač Silan Sensitive. Ovi proizvodi su dermatološki testirani i preporučeni od Evropskog centra za istraživanje alergija (ECARF), jer njihova blaga formula odgovara i najosetljivijoj koži.

Druga varijanta je da preko vrpce stavljate zaštitnu sterilnu gazu. U tom slučaju potrebno je pupak čistiti i menjati gazu najmanje jednom dnevno. Ceo tretman (čišćenje pupka i menjanje gaze) trebalo bi obavljati uz pomoć stručnog lica ili patronažne sestre. Ovaj proces ubrzava otpadanje vrpce. A za njega su vam potrebni: sterilna gaza, tečnost sa antiseptičkim dejstvom (koristi se obično povidon jod) i elastična mrežica za povoj (flasteri i hanzaplasti se ne preporučuju).

Napomena: U oba slučaja higijena mora biti na naivou. Jer, putem pupka u organizam mogu da uđu mnoge bakterije i nečistoća.

 

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije