14.06.2016 Novi broj

Leto je idealno vreme da se ojača imunitet i popravi krvna slika

Leto – idealno vreme da se koriguju tabani i kičma, ojača imunitet i popravi krvna slika, a plivanjem se sprečava slabljenje mišića

Sada je idealno vreme da se koriguju tabani i kičma, ojača imunitet i popravi krvna slika.

Roditelji najčešće čekaju leto da bi zajedno sa svojim mališanima otpočeli mnogobrojne aktivnosti. Za školarce letnji raspust je pravo vreme za sportove i razvijanje muskulature, a za one najmlađe pravi čas da se oslobode pelena.

Ravna stopala
Umesto anatomskih uložaka, leti je bolje osloboditi dečju nogu i forsirati ga da hoda boso po neravnoj podlozi.

– Voda, šljunak, pesak, trava, idealne su podloge za stimulaciju mišića stopala i pravilno formiranje svodova. Zato treba hodati bos – kaže dr Milivoje Pavlović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, iz Doma zdravlja „Stari grad“.

Ispravljanje kičme
Plivanjem i boravkom u vodi istovremeno se aktiviraju velike grupe mišića za pokrete koji su važni za pravilan rast i razvoj deteta. Plivanjem se sprečava slabljenje retko korišćenih grupa mišića i poteškoće s koštano-zglobnim sistemom.

– Fizička aktivnost u vodi je od izuzetne važnosti za razvoj deteta, iako plivanje nije garancija da će se određeni kičmeni deformiteti ispraviti – objašnjava dr Pavlović. – Plivanje je samo dodatna aktivnost koja uz odgovarajuće vežbe može da ispravi krivu kičmu.

Malokrvnost i pluća
Od boravka na planini ili moru korist je višestruka. Boravak na čistom planinskom vazduhu, od 400 do 600 metara nadmorske visine, poboljšava krvnu sliku. To, prema rečima profesorke dr Dušice Čeleketić, načelnice hematologije u KBC Zemun, posebno važi za decu i tinejdžere koja su u pojačanoj fazi rasta i imaju blagi oblik anemije.

– Njima se savetuje boravak na nadmorskoj visini od 400 do 600 metara uz pojačanu ishranu bogatu gvožđem, proteinima i vitaminima – kaže profesor Čeleketić. – A, oni koji idu na more, od morskog vazduha punog negativnih jona vodonika, koji bolje apsorbuje kiseonik, lakše će prodisati. Ovo je posebno dobro za decu koju muče problemi sa disajnim putevima.

Odvikavanje od pelena
Pravo je vreme za dvogodišnjaka da se „oslobodi“ pelena. Olakšavajuća okolnost u letnjem periodu je što deca nose manje odeće, pa ih je lakše presvlačiti, a manja je i mogućnost da se prehlade ili da dobiju upalu dok dugo sede na noši – kaže Anđelka Kotević, viša medicinska sestra i rukovodilac savetovališta „Halo beba“. Ipak, roditelji moraju da znaju da su deca različita i da neka to lakše prihvataju od drugih. Prisiljavanje može dovesti do toga da deca namerno zadržavaju stolicu, što može biti opasno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije