28.09.2011 Novi broj

Naučite dete da se samostalno igra

 

 

„Mama, dosadno mi je, ne znam šta da radim“ – ovo sigurno često čujete, verovatno u najgorem mogućem trenutku.  Stoga vam nudimo nekoliko jednostavnih saveta kako da pomognete detetu da nauči da se igra samo…

Sigurno se pridružite detetu u igri kada vidite da se dosađuje. Ipak, pre ili kasnije, doći ćete u situaciju da ga zamolite da se igra samo. Iako zvuči jednostavno, nije baš lako naučiti dete da u igri bude samostalno, a da se pri tom ne buni. Roditelji dece koja neprestano zahtevaju pažnju često se plaše da će im dete, kada odraste, biti nesamostalno i u drugim, mnogo važnijim situacijama – a to je umnogome opravdan strah.  Mališani koji umeju da maštaju i sami kreiraju svoju igru samostalniji su i kreativniji od dece koja zahtevaju danonoćnu pažnju. Ako vam je cilj da se rasteretite, kako biste imali više vremena za sebe i svoje potrebe, ne treba toga da se stidite, jer imate pravo da mislite na sebe.

Ipak, morate biti spremni da izdvojite određeno vreme i trud kako biste dete naučili da se samostalno igra i uživa u tome. Verovatno će vam u početku biti teže nego u periodu kada ste mu pomagali igrajući se sa njim. Posvetite detetu više pažnje i pomozite mu da napravi prvi korak ka osamostaljivanju. Evo, nekoliko korisnih i jednostavnih saveta.

Zainteresujte dete za igru

Dozvolite svom mališanu da istražuje, otvara kutije, fioke, vadi stvari iz njih, da se zavlači po ćoškovima… Često smo skloni da detetu zabranjujemo mnogo toga, ne znajući da tako ograničavamo njegova interesovanja. Ne primer, ako dete dotakne policu sa knjigama, odmah ćemo mu spustiti sve knjige na pod, ukoliko počne da vadi stvari iz korpe za veš, istog trenutka počinjemo da pravimo red. Na ovaj način deca se ne uče samostalnosti, jer umesto da učestvuju u igri, oni su samo nezadovoljni i pasivni posmatrači.

Radite na osamostaljivanju

To ćete postići tako što ćete mu dati igračke sa kojima može samo da se igra (kockice, razne slagalice, konstruktore…). Stvari koje odrasli ne smatraju igračkama, kao što je, recimo, kuhinjski pribor, mogu pomoći detetu u razvoju samostalnosti. Setite se da ono što odrasli smatraju običnim i praktičnim priborom, detetu može biti najinteresantnija igračka na svetu. Preostaje vam samo da se pomirite sa tim, da sklonite opasne predmete (mobilni telefon, oštre predmete i slično) i da mu date razne „igračke“ iz kuhinje sa kojima će moći da se igra bez bojazni da će se povrediti.

Prilagodite igračke uzrastu

Za početak, igračke treba da budu u skladu sa detetovim uzrastom. Na primer, slagalice koje se sastoje od veoma sitnih delova nisu namenjene deci mlađoj od tri godine, jer postoji velika verovatnoća da će ih staviti u usta i možda progutati. Takođe, komplikovane slagalice koje vi sastavljate više mogu da razljute dete nego što će ga oraspoložiti. Kada konačno izaberete igračku koja odgovara uzrastu vašeg deteta, spremite se na to da treba da izdvojite izvesno vreme kako biste ga naučili da je koristi. Prvu tvrđavu od kockica napravite vi. Sutradan uradite isto to, ali zajedno sa mališanom. Uskoro će dete biti sposobno da potpuno samostalno sklapa različite oblike. Samo ako zatraži vašu pomoć, izađite mu u susret, nemojte sami da mu je namećete. Dopustite mu da bude vaš vodič u igri, ali mu ne namećite rešenje i nikako ga nemojte obeshrabrivati priliko određenog „poduhvata“. Bodrite ga, a ukoliko ne može samo nešto da uradi, ponudite se da zajedno rešite problem. Na kraju, nemojte zaboraviti da se divite svemu što je dete samo, ili uz vašu malu pomoć – napravilo.

Podstaknite detetovu maštu

Igra je stvaralački proces koji se razvija. Što je dečja mašta bogatija, to je i igra zanimljivija. Ukoliko podstaknete detetovu maštu, nećete biti u situaciji da vam se žali kako mu je dosadno. Ono će lako osmisliti igru koristeći predmete i igračke koju su mu na raspolaganju. Dozvolite detetu da mašta koliko god želi i nikako ga nemojte grubo sprečavati u tome – jer će se kasnije teže suočavati sa stvarnošću. Time biste nepotrebno gušili njegovu ličnost.

Saveti plus

Osim specijalnih vežbi i igrica koje predlažu stručnjaci, možete se poslužiti i savetima iskusnih roditelja:

*Čitajte detetu priče i bajke. Upoznavanje mališana sa imaginarnim svetom pomoći će mu da nauči da mašta. Ako je dete naučilo da govori, zamolite ga da vam prepriča bajku, jer govorne vežbe podstiču razvoj mašte.

*Slušajte zajedno muziku i komentarišite je. Neka vam dete ispriča o čemu govori pesma. Sugestije roditelja svakako su veoma važne, ali dete treba pustiti i da samostalno razmišlja.

*Neka vaše dete što ćešće crta. Slikanje i mašta ne idu jedno bez drugog.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije