26.09.2015 Novi broj

Posledice ranog puberteta

Period puberteta je veoma stresan kako za roditelje tako i za decu, a rani pubertet može doneti još više stresa jer ga jednostavno ne očekujemo i uhvati nas nespremne. Neki od fizičkih i psihičkih problema koje može doneti rani pubertet su:

Nizak rast
Iako su deca koja su u ranom puberetetu nešto viša od svojih vršnjaka, neki od njih kao odrasli budu prilično niski jer nakon što pubertet završi, prestane i rast, a rani puberet završava nešto ranije.

Pročitajte još…Unos soli u organizam može da odloži početak puberteta

Problemi sa ponašanjem
Neke studije su objavile da postoji jaka veza između problematičnog ponašanja i ranog puberteta posebno kod dece koja imaju razvojne probleme. Ipak, eksperti tvrde kako su ti dokazi prilično slabi i za njih se ne možemo uhvatiti.

Rana seksualna aktivnost
Iako je ovo jedna od najvećih roditeljskih briga nauka nije dokazala da deca koja prožive rani pubertet, ranije stupaju u seksualne odnose.

Stres
Pubertet je prilično zbunjujući period bez obzira da li nastupi ranije ili kasnije, ali ga mlađa deca mogu proživeti nešto teže jer se u većini slučajeva osećaju čudno što izgledaju drugačije od svojih vršnjaka. Dobitak menstruacije za devojčicu od 9 godina može biti prilično zbunjujuć i malo njih se zaista zna nositi s tim.

Ostali rizici
Neka istraživanja su pokazala da devojčice koje u pubertet uđu nešto ranije su pod malo većim rizikom od dobijanja raka dojke u kasnijem životu. Ipak rezultati istraživanja nisu u potpunisti jasni i potrebno je izvršiti dodatna na tu temu.

Pročitajte još…Rani ulazak u pubertet uzrok mnogih bolesti

Veoma je važno da u trenutku kad počnete primećivati, po vašoj proceni, preuranjene simptome puberteta da se posavetujete sa pedijatrom, odnosno da utvrdite da li je reč o pubertetu ili o hormonalnim problemima koji možda zahtevaju lečenje. Ako je zaista reč o pubertetu tretirajte ga na isti način kao da je stigao u pravo vreme. U svakom slučaju uhvatiće vas nespremene, verujte nam na reč.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije