31.05.2018 Novi broj

Šta znači kada deca „vuku“ omiljene stvari za sobom?

Dvogodišnjaci često imaju omiljenu igračku bez koje ne idu na spavanje ili majicu koju žele da nose čitav dan. I boje mogu da im budu opsesija, ali i stvari poput ćebeta, koje je Linus, lik iz crtaća „Čarli Braun“, vukao za sobom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Deca i nošenje igračaka sa sobom

Psiholozi tvrde da ovi predmeti pružaju utehu u svetu koga doživljavaju kao strašno mesto, a deca ih prerastu vremenom. Ipak, problem nastaje kada se plišana kuca zagubi ili se na nekoliko sati nađe u veš mašini. Plišani meca ili kostim Supermena pružiće im sigurnost kada ulaze u prostoriju punu nepoznatih ljudi ili kada ih ostavite u vrtiću. Zato je bitno da prihvatite opsesiju pojedinim stvarima i dopustite da ih dete nosi sa sobom.

PROČITAJTE I… Teddy bear: Kako je nastala omiljena plišana igračka?

Mališani doživljavaju razna uzbuđenja i pokušavaju da to ublaže nekim stvarima, pošto ne mogu da iskažu osećanja. Ujutru, ako dete požurujete da izađe iz toplog doma, može da zatraži omiljenu igračku da mu pravi društvo kad nema mame i tate. Ili, možda traži da svako veče pričate istu bajku, jer mu to daje sigurnost. Ako otkrijete koje radnje su „okidači“, odnosno u kojim trenucima želi da se zaštiti, pomoćićete da se stres prevaziđe.

SAZNAJTE I… Šta raditi kada mališanu dosadi igračka?

U situacijama kada omiljeno ćebence i plišanu igračku zaboravite kod bake i deke, ili se pidžama bez koje ne želi da ode u krevet pocepa, stavite vašem mališanu do znanja da ste svesni koliko mu ta stvar znači i jasno vam je što je toliko uznemireno. Zatim pustite da se smiri, ponudite drugog „prijatelja“ da ga čuva ili ga jednostavno pustite da se isplače i navikne na situaciju.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije