Osip na guzi? Imamo rešenje!

Bebina koža je veoma nežna i osetljiva, pa zahteva poseban tretman. Evo kako treba da je negujete u slučaju pelenskog osipa…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

NAŠA STRUČNA SARADNICA
Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra i autorka knjiga “Treba znati” i “Treba znati još ponešto”

Svaka mama želi da koža njene bebe bude glatka i nežna. Međutim, dešava se da usled nepravilne nege glutealne regije pojedina mesta i pregibe izložene trenju i nečistoći zahvati crveni tačkasti osip. Viša medicinska sestra Slađana Crvenkov savetuje vas kako da pomognete svojoj bebi.

Prepoznajte na vreme

Ova vrsta osipa ponekad zahvata čak i pažljivo negovane guze. U najranijem stadijumu javlja se lagano crvenilo – koža postaje bolna i vruća na dodir. Ukoliko ne reagujete na vreme, u glutealnoj regiji i na koži gornjeg dela bedara može da se javi crveni tačkasti osip koji vlaži, dok pojedini, ograničeni delovi mogu biti suvi, zadebljali i perutavi. U najtežim slučajevima javljaju se i gnojne ranice. Ako bakterije prodru u oštećenu kožu, dolazi do impetigo pelenskog osipa. Na koži se razvijaju mehurići veličine kovanice, koji se posle pretvaraju u kraste boje meda.

Zašto se javlja

Neke bebe imaju osetljiviju kožu, pa su podložnije pelenskom osipu, dok su mu druge sklone samo u određenim situacijama. Ova promena javlja se kao posledica nepravilnog održavanja higijene (neredovnog menjanja pelena, jer urin i stolica iritiraju kožu), upotrebe agresivnih omekšivača i koncentrovanih deterdženata, neproverenih losiona i krema za negu, prisustva gljivica i bakterija u stolici, a neretko i usled dejstva parabena – supstance prisutne u pojedinim pelenama i vlažnim maramicama. Iako se može javiti bilo kad, određene situacije povećavaju rizik za nastanak pelenskog osipa, a to su: terapija antibioticima, proliv, nicanje zubića, prelazak s majčinog mleka na adaptiranu formulu, uvođenje kravljeg mleka i nemlečne hrane (menja se sastav bebine stolice i učestalost pražnjenja creva). Ukoliko beba sisa, pelenski osip može biti reakcija na neku novu namirnicu iz maminog jelovnika koja je izmenila sastav mleka. Jedan od uzroka je i pojačano trenje koje izazivaju pelene neodgovarajuće veličine ili grube tkanine.
Tokom zimskih meseci novopečeni roditelji često brinu da je detetu hladno, pa ga nepotrebno utopljavaju i zagrevaju prostoriju u kojoj bebac boravi. Vrućina, vlaga i nedostatak vazduha u nepropusnim pelenama povećavaju rizik od iritacije i najčešće dovode do crvenila.

Kako se leči

– Ako ste utvrdili da su uzrok pelene za jednokratnu upotrebu, promenite proizvođača. Po mogućnosti, koristite one izrađene od najfinijeg pamuka (eko-pelene) koje u svom sastavu nemaju paraben. Ukoliko ste se opredelili za upotrebu platnenih pelena, promenite deterdžent i obavezno ih isperite dva puta. Iskuvavajte ih i peglajte.
– Dok se ojed ne povuče, menjajte pelene na svakih sat-dva.
– Menjajte pelenu čim beba kaki. Izbegavajte upotrebu vlažnih maramica (osim ukoliko nisu testirane i ekološke), jer mogu pogoršati stanje.
– Prilikom prepovijanja detaljno obrišite mališanovu guzu i pišu – vaticom namočenom u mlaku vodu uklonite sve ostatke urina ili stolice. Još bolje bi bilo da bebinu guzu operete pod mlazom vode (izbegavajte upotrebu sapuna). Nakon toga pažljivo je osušite tapkanjem mekim flanelom (nikako nemojte trljati kožu) ili, još bolje, ostavite da se prirodno osuši na vazduhu. Potom genitalnu regiju namažite debelim slojem odgovarajuće kreme koja sadrži cink.
– Što češće pelensku regiju ostavljajte otkrivenu.
– Na bebinu iziritiranu kožu nemojte utrljavali dečji puder u velikim količinama, jer ovaj preparat neće sprečiti pojavu osipa. Naprotiv, zatvoriće pore i dečjoj koži onemogućiti da diše.
– Ako se, uprkos pravilnoj nezi, ojed s guze ne povlači, u konsultaciji s izabranim lekarom radi se analiza bebine stolice na gljivice, bakterje i parazite.
Treba znati: Nekad se pored pravilne nege uvodi i određena terapija, ali nikad ne svojevoljno već po savetu pedijatra.

Kad tražiti lekarsku pomoć

Ukoliko se osip pojavi kod bebe mlađe od 40 dana
Ako se, uprkos pravilnoj nezi, promene ne povlače nakon tri dana
Kad je koža otečena ili prekrivena gnojnim ranicama
U slučaju impetigo pelenskog osipa (plikovi i kraste boje meda)
Ukoliko su promene praćene dijarejom ili povišenom temperaturom i otocima limfnih čvorića
Ako je beba razdražljiva
Kad gubi na težini i izgleda malaksalo
Onda kad se osip proširi izvan polenske regije.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije