Savet stručnjaka: 10 načina kako da motivišete dete na učenje

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / [email protected]

Da bi dete imalo motivaciju da bilo šta uradi mora imati pozitivan stav o tome. Tako je i sa učenjem. Moramo pomoći detetu da shvati da u školi postoje pravila koja se moraju poštovati ali da sticanje znanja može biti zabavan proces.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Normalno je i prirodno da detetu objasnite zašto je učenje važno, te i da mu obezbedite prostor gde će ono svakodneveno učiti.

Ali morate biti svesni da proces učenja ne počinje polaskom u školu, nego od dana rođenja. Stoga evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da dete bude motivisano, da usvaja znanja, otkriva svet oko sebe i što je najvažnije uživa u tom procesu.
1. Izgradite blizak odnos sa detetom.Mazite se golicajte,pričajte,neka dete raste sa saznanjem da ste uvek tu za njega-pa i kada bude potrebna pomoć u školi.

2. Negujte detetovu prirodnu radoznalost. Od najranijih dana pričajte detetu o svemu što vas okružuje, omogućite mu da manipuliše različitim materijalima i strukturama, neka se igra sa nestrukturiranim materijalima (kamenčići , pririnčem..) i otkriva njihova svojstva.

3. Igrajte se logičkih igara, pazli, u određenom dobu učite dete da igra šah… Ohrabrujte ih da sami dolaze do rešenja.

4. Kada dođe faza sa hiljadu pitanja i podpitanja strpljivo odgovarajte. Podstičite dete da postavlja pitanja, pitajte i vi dete za mišljenje određenim stvarima – izgrađujte detetu samopuzdanje.

5. Razvjajte ljubav prema knjizi. Čitajte vašem detetu, neka im one budu da dohvat ruke, idite zajedno u biblioteku, neka dete vidi da i vi uživate u tome.

Još saveta našeg stručnjaka pogledajte OVDE.

Još saveta pogledajte na sledećoj strani…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije