Savet stručnjaka: Kako pomoći detetu da se adaptira u vrtiću?

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / [email protected]

Polazak u vrtić predstavlja veliku promenu u detetovom životu, a kod roditelja izaziva dvojaka osećanja i uzbuđenost.

Kako bi umanjili strah od nepoznatog i pomogli detetu i sebi neophodno je dobro se informisati. Sva deca moraju da prođu proces adaptacije, tj period privikavanja na novu sredinu, drugare, vaspitače, prostor, kao i režim rada u vrtiću.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bitno je znati da promene koje se dešavaju u periodu adaptacije (plač, lošiji apetit, lošije spavanje i drugo) sasvim su očekivane i normalne pojave koje prođu u roku od dve nedelje do mesec dana.

Sada kada znamo da je ovo sastavni deo adaptacije i da će ubrzo proći lakše cemo prihvatiti. Svako dete je različito, pa i dužina adaptacije zavisi od detetovih individualnih osobina, uzrasta, zdravstevnog stanja… Veoma je važno pokazati razumevanje za detetova osećanja.

Adaptaciju možete olakšati primenom odgovarajućih postupaka o kojima ćemo pričati, ali od presudnog značaja je rešenost roditelja da dete boravi i vrtiću. Kao i vi i ostali članovi porodice moraju uskladiti mišljenje da dete treba da ide u vrtić kako ne bi dobijalo suprotne poruke i bilo uznemireno i ne bi primetilo vašu nesigurnost.

Ono što možete uraditi pre redovnog polaska u vrtić pogledajte na sledećim stranama….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije