Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Kako bi trebalo da izgleda jelovnik anemične trudnice?

jelenaPiše: Prim. dr med. subspecijalista ishrane Jelena Gligorijević

Bel Medic logo1

Trudnice treba da znaju da anemija loše utiče na rast i razvoj ploda kao i da ima negativan uticaj na zdravlje trudnice, i povećava rizik od komplikacija tokom i posle porođaja.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Dakle, svaka anemija u trudnoći mora da se ozbiljno shvati i leči. Lečenje svake anemije, pa i u trudnoći, podrazumeva pre svega primenu lekova.

Najčešći uzrok je deficit gvožđa, pa se u tom slučaju primenjuju različiti suplementi gvožđa i ukoliko je potrebno uz dodatak vitamina C i folne kiseline.

Ishrana je značajna u prevenciji, i kao pomoć tokom lečenja. Preporučuje se povećan unos mesa, i to posebno posnih, crvenih mesa: teletina, konjsko meso i posniji delovi junećeg, jagnjećeg i svinjskog mesa. Komad mesa treba da bude zastupljen u sva tri glavna obroka i to najbolje u kombinaciji sa svežom salatom koja je prelivena limunovim sokom, ili pak uz sok od sveže ceđene pomoranđže ili limunadu.

Napomena: Ukoliko ste anemični, savet je da krvnu sliku korigujete pre trudnoće. U tome vam blagotvorno može pomoći ishrana bogata gvožđem. Preporučuje se redovno konzumiranje crvenog mesa, živine, ribe, žitarice, vlakna i mahunarke. Raznovrsna ishrana pre i tokom trudnoće je preduslov dobro zdravlja i ona vam obezbeđuje odgovarajući nivo gvožđa i drugih važnih nutrijenata potrebnih za zdravlje majke i bebe.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije