Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Kako nastaje letnji meningitis i kako ga sprečiti? 

T.Cuk photo

dr Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog

Bel Medic logo1

Meningitis je veoma ozbiljno oboljenje, ali se srećom ne dešava često. Ipak, skoro svakog leta pojave se sporadični slučajevi, a nekada i prave male epidemije.

Ovo oboljenje se dešava kada neki mikroorganizam (uzročnik ove bolesti) stigne do moždanih ovojnica u kojima nalazi plodno tle za razmnožavanje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Letnje meningitise najčešće izazivaju virusi koji često uzrokuju infekcije disajnih organa ili organa za varenje. Bakterije su ređi izazivači letnjih meningitisa.

Kako nastaje letnji meningitis: 

Većina virusa, stiže preko organa za varenje ili respiratornih organa. Prljave ruke, zagađena voda (nehigijenski bazeni i plaže) , i „kapljični“ putevi infekcije su ubedljivo najčešći način dolaska virusa u dečji organizam. Potom se, sa ulaznog mesta, preko krvi transportuju do moždanih ovojnica.

Ne mora da znači da će sva deca deca koja dođu u kontakt sa virusom dobiti meningitis. To u velikoj meri zavisi od reakcije mališanovog organizma, koja je individualna – specifična za svako dete. Moglo bi se reći da postoji jedna vrsta predispozicije za ovu bolest. Nemoguće je predvideti.

Simptome letnjeg meningitisa pogledajte na narednoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije